promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes lények éltek együtt a maja piramisoknál az emberrel, kép is van róluk? Évtizedes titok oldódott meg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mexikóban elképesztő leletek kerültek elő a föld mélyéből, és még ma is folyik a vita az ábrázolásokról.

A világ legrejtélyesebb kultúrái közé tartoznak azok a kultúrák, amelyeknek nyomait már évszázadok óta hozzák felszínre a tudósok a dzsungel mélyén Mezoamerikában, a maják, az aztékok és az olmékok elképesztő mennyiségű felfedeznivalót adtak a tudósoknak, hiszen a dzsungel mélyén gigantikus metropoliszok tárultak fel a régészek előtt, amelyeket utak és úthálózatok kötöttek össze.

A maja piramisokon belül pedig még most is épp kutatják, hogy hova vezetnek a rejtélyes alagutak. Tenocstitlan egyik nagypiramisában már egy évtized óta kutatják, hogy a rejtélyes higanyfolyók hova vezethetnek, hiszen sok felfedező szerint egyértelmű lehet, hogy egy királyi sír lehet Hol-piramis rejtett folyosóiban az egykori maja-azték városban.

Ám néha igazán megdöbbentő leletek kerülnek a tudósok elé Mexikóban, az egyik, máig nagy vitákat kavaró leletegyüttes több mint harmincezer kis miniatűr szoborból áll, és Acámbaro település határában került elő még a negyvenes években, tehát nyolcvan évvel ezelőtt. A kis figurákat a leírások szerint a földben találták, és semmihez nem hasonlítottak, mint amivel a helyiek találkoztak korábban. 

Sok ezek közül ismeretlen istenségeket ábrázolhat, illetve olyan állatfajtákat, amelyeket nem ismertek korábban a felfedezők. Ráadásul sok esetben dinoszaurusz-szerű lényeken ülő embereket ábrázoltak ezek a kis szobrok. Így persze sok fórumon már azonnal elővették a régi teóriát, miszerint dinoszauruszok még éltek az emberrel egy időszakban.

A régészek rögtön vizsgálni kezdték, hogy mi lehet a leletek kora, és persze rögtön feljöttek azok a vádak, hogy hamisítványok a szobrok. Bár utóbbit nehezen tudták megmagyarázni azok, akik ezzel foglalkoztak, hogy ezeken a kis településeken miért kezdenének el tömegesen ilyen kulturális lenyomatokat készíteni.

Később pedig több kutatást is végeztek, amelyek végül bebizonyították, hogy hamisítványok a leletek, hiszen a kormeghatározás megállapította, hogy korunkból valók, bár gondosan bele voltak keverve olyan leletegyüttesekbe a föld alatt, amelyek több száz évesek.

Ám a vita a mai napig folyik, és időnként előállnak olyanok, akik más tudományos datálási technikát javasolnak, a hetvenes években például egy szakértő 2500 éveseknek mondta a leleteket. De a mainstream tudományos álláspont az, hogy ezek a figurák hamisítványok, nem egy régi kultúra lenyomatai, hanem modernkori tárgyak.

Így néznek ki a figurák:

(via University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás