promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Halálos mérgek oldódnak ki a mindenki otthonában megtalálható műanyagokból, nagyon figyeljünk oda erre

Halálos mérgek oldódnak ki a mindenki otthonában megtalálható műanyagokból, nagyon figyeljünk oda erre

Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Kínai kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a napfénynek kitett PET-palackok káros illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki.

A műanyag palackok világszerte hatalmas problémákat okoznak, ellepik az óceánokat, a városokat, a mikroműanyagok ráadásul mindenhová eljutnak, az állatokban és az emberekben is kimutatható. Óriási feladat lenne a felszámolásuk, de ez egyáltalán nem egyszerű, még akkor sem, ha sok helyen már szigorú szabályozással próbálják visszafogni a használatukat.

Néhány nappal ezelőtt végre nálunk is beüzemelték a visszaváltó-automatákat a boltokban, ám ez még nem jelenti azt, hogy a szóban forgó probléma ne lenne veszélyes, ugyanis az sem mindegy, miként tároljuk a műanyag palackokat, melyekből évente 500 milliárd (!) darab kerül forgalomba.

Kínai kutatók szerint ugyanis a napon tárolt PET-palackokból számos veszélyes anyag szivárog ki az italokba, ami hosszú távon rákkeltő lehet. Épp ezért már rövid ideig sem célszerű ezeket napfénynek kitenni.

A Guangdong Környezetszennyezés és Egészségügy Laboratórium által végzett tanulmány kifejezetten a műanyag vizes palackokból kibocsátott illékony szerves vegyületekkel kapcsolatos lehetséges egészségügyi veszélyeket vizsgálta. A kutatás az ultraibolya-A és a napsugárzás hatására felszabaduló illékony szerves vegyületek típusait és azok veszélyeit kutatta.

Ezek közül több is rossz hatással lehet az egészségre, szem-, orr- és torokirritációt, fejfájást és koordinációs zavarokat, hányingert, súlyosabb esetben pedig a máj, a vese és a központi idegrendszer károsodását okozhatják.

Az Eco-Environment & Health című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy az összes vizsgált palack alkánok, alkének, alkoholok, aldehidek és savak összetett keverékét bocsátotta ki. Emellett megjegyezték, hogy rendkívül mérgező illékony szerves vegyületeket, köztük olyan rákkeltő anyagokat is azonosítottak bennük, mint a cetán.

"Eredményeink meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a műanyag palackok a napfénynek kitéve olyan mérgező vegyületeket szabadíthatnak fel, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek"

- mondta Dr. Huase Ou, a tanulmány vezető kutatója.

"A fogyasztóknak tisztában kell lenniük ezekkel a kockázatokkal, különösen olyan környezetben, ahol a palackozott vizet hosszabb időn keresztül napfénynek teszik ki”

– tette hozzá.