promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végleges változás lépett életbe a magyar élelmiszerboltokban, a türelmi időszak a végéhez ért
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eddig kaptak haladékot az üzletek, mától viszont jelentős változás jön a boltokban, amit a vásárlók is egyből észrevesznek majd.

Régi hagyománya van Magyarországon is az üvegvisszaváltásnak, ami környezetvédelmi szempontból az egyik legjobb dolog, ami történhet, ám a PET-palackok és aludobozok szempontjából ez eddig megoldásra váró probléma volt.

Most azonban új időszámítás kezdődött a hazai üzletekben, hiszen a mai naptól már csak visszaváltható palackok hozhatók forgalomba a boltokban, melyekbe az üveg, a műanyag, valamint az alu egyaránt beletartozik.

Az átállás nem volt zökkenőmentes, a visszaváltás céljából telepített automatákat ugyanis már korábban kiépítették, az eredeti tervekkel ellentétben azonban haladékot kaptak az üzletek és a gyártók is, ez azonban július elsejével lejárt.

„2024. július 1-től a kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körébe tartozó italok már csak a MOHU által lefolytatott regisztráció után hozhatók forgalomba”

- közölte korábban a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

Országszerte több ezer visszaváltási ponton lehet az 50 forintos palackokat pénzre váltani, az új rendszer értelmében pedig napi több millió visszaváltásra számítanak, az automaták mellett pedig a kézi visszaváltó pontok is hamarosan működésbe állnak.

Lényeges részlet, hogy a korábbi csomagolású termékek értékesítése nincs határidőhöz kötve, így azok a szavatossági időn belül szabadon árusíthatók. Éppen ezért – főképp a szeszes italok esetében – akár még hónapokig találkozhatunk nem betétdíjas palackokkal a boltokban, ami természetesen így szabályosnak minősül.

A Mohu szerint az automatákat üzemeltető üzletek részéről lényege, hogy rendszeresen felügyeljék és takarítsák a visszaváltó gépeket, cseréljék a megtelt tárolókat, valamint folyamatos internetkapcsolatot biztosítsanak, az adatok ugyanis éjszakánként, online frissülnek.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás