promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Véget érhet az önkiszolgáló kasszák rémuralma? Több millió magyar vásárló álma válhat valóra
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Véget érhet egy gyűlölt korszak és visszatérnek a kasszások?

Az önkiszolgáló kasszák elterjedése az elmúlt években jelentős figyelmet kapott világszerte, azonban a különböző piacok eltérően reagáltak ezek bevezetésére és használatára. Magyarországon még mindig növekvő trendet mutat az automata kasszák bevezetése, míg az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, már visszalépés figyelhető meg ezen a téren: egyre több bolt dönt úgy, hogy leépíti azokat.

Az önkiszolgáló kasszák előnyei közé tartozik a munkaerő-megtakarítás az üzletek számára, és az a lehetőség, hogy a vásárlóknak nem kell hosszú sorokban várakozniuk. Azonban a gyakorlati tapasztalatok szerint ezek az előnyök nem mindig valósulnak meg maradéktalanul. Az automata kasszáknál gyakran szükség van felügyeletre, és a vásárlóknak is sok felesleges problémával kell szembenézniük, például a vonalkódok leolvasásával vagy a gépek hibáival. Ráadásul a lopások is jelentősen megnövekedtek az automata kasszák bevezetésével.

Amerikában a Walmart és a Costco bejelentették, hogy felülvizsgálják az önkiszolgáló kasszákat érintő stratégiájukat, az Amazon pedig megszüntette a kasszázás nélküli fizetési rendszerét az Amazon Fresh üzleteiben. Az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt boltokban a termékek közel 4 százaléka tűnik el, ami kétszerese a hagyományos kasszákkal rendelkező boltokénak. Ez jelentős veszteséget jelent az élelmiszer-kiskereskedők számára, akik egyébként is alacsony profitrátával dolgoznak.

A bolti lopások növekedése jelentős problémát jelent. A Grabango nevű cég kísérlete kimutatta, hogy az önkiszolgáló kasszáknál a tranzakciók 6,7 százaléka tartalmaz nem fizetett termékeket, szemben a hagyományos kasszák 0,3 százalékával. A LendingTree felmérése szerint az önkiszolgáló kasszát használók 15 százaléka szándékosan lopott már, és az önkiszolgálós tolvajok 44 százaléka nem is akar leállni a lopással.

Magyarországon a helyzet eltérő. Az itteni üzletláncok, mint az Auchan, a Spar és a Tesco, azt nyilatkozták, hogy az automata kasszák bevezetése nem növelte meg jelentősen a lopások számát. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lopások 70 százaléka az eladótérben történik, amikor a vevők egyszerűen zsebre vágják a termékeket.

Az önkiszolgáló kasszák bevezetésének sikere nagymértékben függ az üzletek vásárlószámától és vásárlói összetételétől. Heiszler Gabriella, a Spar ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ahol sokan vesznek kevés terméket, ott érdemes önkiszolgáló kasszákat telepíteni. Bessenyei Attila, a Laurel ügyvezetője szerint napi 600-700 vásárló felett már van létjogosultsága az automata kasszáknak.

Az automata kasszákkal kapcsolatos problémák Magyarországon inkább technikai jellegűek, mint például a vonalkód-leolvasás hibái vagy az életkor-ellenőrzés nehézségei az alkoholos termékeknél. Ezek a problémák jobb gépekkel és megfelelő beállításokkal orvosolhatók.

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedők közül az Aldit leszámítva mindegyik nagyobb lánc használ önkiszolgáló kasszákat, és ezek száma folyamatosan nő. Az Aldi ugyan még nem vezette be az automata kasszákat, de folyamatosan figyeli a fogyasztói igényeket és a technológiai lehetőségeket.

Összefoglalva, míg Amerikában és az Egyesült Királyságban visszalépés figyelhető meg az önkiszolgáló kasszák használatában a megnövekedett lopások és egyéb problémák miatt, addig Magyarországon ezek a kasszák továbbra is terjednek, mivel az itteni problémák technikai jellegűek és megoldhatók. Az automata kasszák bevezetésének sikere az adott üzlet vásárlószámától és vásárlói összetételétől függ, és a megfelelő technológiai fejlesztésekkel ezek a rendszerek hatékonyan működhetnek.

Forrás: telex.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás