promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikroműanyagot találtak a férfiak féltett koronaékszerében, ez mindenkit érintő potenciaproblémákat vethet fel
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem során először fedeztek fel mikroműanyagot a férfiak családi kincsében, ennek pedig sokkal súlyosabb implikációi vannak, mint amire elsőre gondolnánk.

A kutatók összesen hat férfi vesszőjéből vettek mintát azok közül, akik merevedési zavarok miatt kés alá feküdtek és azt találták, hogy a mintáik 80 százalékában megtalálhatóak voltak mikroműanyagok – foglalta össze a Metroa Nature IJIR-ben megjelent, forradalminak nevezhető tanulmányt, mert az első, amely igazán kimutatja, hogy a mikroműanyagoknak rendkívül negatív hatása lehet a szexuális életünkre.

Dr. Ranjith Ramaswamy, a tanulmány társszerzője kifejtette, hogy a férfiak szövetmintájában hét különböző fajtájú mikroműanyagot mutattak ki, amely miatt felmerült a gyanú, hogy ezek jelenléte erekciós zavarokhoz vezethet. Mint fogalmazott, ez nagyon nem normális, hogy egy hímtagban ilyet találnak, ugyanakkor nem is tekinthető meglepőnek, mivel korábban a szívben és a vérlemezkékben is találtak ilyeneket.

Ramaswamy kiemelte, hogy a tanulmány nem arról szól, hogy közvetlen összefüggést állítsanak fel a mikroműanyagok és a merevedési zavar között, így nem lehet pontosan megmondani, hogy a műanyagok jelenléte okozza-e a problémás erekciót. Az viszont kétségtelen, hogy korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a férfiak nemzőképességét, valamint a sperma minőségét jelentősen negatív irányba befolyásolja a mikroműanyagok jelenléte.

A mikroműanyagok nagyon pici műanyagdarabkák, amelyet öt milliméternél nem hosszabbak, és általában úgy jönnek létre, hogy egy nagyobb műanyagdarab szétesik, összetörik. Az egész bolygón találnak már ilyen mikrodarabokat, leggyakrabban viszont ezt a Déli-Sark, valamint az óceán legmélyebb partjain szokták felfedezni.

A leggyakoribb ilyen mikroműanyag a polietilén-tereptalát, amely elsősorban az élelmiszer-csomagolásokban, a műanyagüvegekben és a műanyagdobozokban fordul elő leggyakrabban. Nagyon könnyen bekerülhetnek az emberi szervezetbe, gyakorlatilag belégzéssel, vétlen lenyeléssel, akár bőrkontaktussal is már a szervezetünk részévé, és kellő felhalmozódást követően előfordulhat, hogy toxikus reakciót idéz elő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás