promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban okozhat merevedési zavart a hosszú covid?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az elmúlt néhány évben a tudósok a Covid hosszú távú hatásait tanulmányozták, az agyködtől a krónikus fáradtságon át a szervkárosodásig.

Egy új tanulmány azonban azt találta, hogy a vírus a szexuális funkciókat is megcélozhatja, különösen erekciós zavarokat okozhat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a teszteket majmokon végezték, nem embereken.

Ez a konkrét tanulmány azt találta, hogy a Covid-fertőzés után a majmok tüdejében a vírus maradványai jelen voltak, ami nem különösebben meglepő. Ami viszont igen, hogy a vírus a prosztatában, a péniszben és a herékben is kimutatható volt.

Bár a tüdőfertőzés általában két hét alatt meggyógyult, a herék fertőzése viszont romlott. Sőt a nemi szervekben lévő erek is sérültek. Ez megmagyarázhatja, hogy a hosszú covidban szenvedő férfiak 20 százaléka miért szenved impotenciával kapcsolatos problémáktól.

Egy közelmúltban megjelent áttekintő cikk kimutatta, hogy a herék közvetlen károsodása és a vírussal járó pszichés teher okozhat merevedési zavart. Az erek károsodása befolyásolja a vér pumpálását és az ereken keresztül történő szállítását – beleértve a péniszben lévő szövetet is. Tehát a hímvessző vérellátásának zavara megnehezíti az erekció elérését vagy megtartását.

A Covid-fertőzés a herék károsodását is okozhatja, ez károsíthatja a tesztoszterontermelést, ami csökkenti a szexuális libidót és az erekciót.

De a vírus egyéb módokon is okozhat gondokat a szexuális teljesítőképességben, további stresszt, szorongást, depressziót, poszttraumás stresszt és megnövekedett alkoholfogyasztást eredményezett.

A poszt-covid okozta erekciós zavarnak különösen kitettek az idősebb férfiak, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a túlsúlyosak és elhízottak, a korábban stroke-on átesettek, valamint azok, akiknél két vagy több egészségügyi probléma is fennáll.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás