promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Halhatatlan élőlény segíthet benépesíteni a Marsot, a halálos sugárdózis ezerszeresét is túléli

Halhatatlan élőlény segíthet benépesíteni a Marsot, a halálos sugárdózis ezerszeresét is túléli

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Meg se kottyan neki a sugárzás és a fagy hihetetlen túlélőképességgel rendelkezik.

A sivatagi moha, amely Syntrichia caninervis néven ismert, a legzordabb körülményeket is képes túlélni, egyebek között a Mojave-sivatagban és az Antarktiszon is megtalálhatjuk. Tudósok most azt vizsgálják, hogy a marsi körülményekhez képes lenne-e alkalmazkodni.

Ennek megállapítása érdekében egy tudóscsoport vizsgálni kezdte a mohafajtát. A dzsungáriai Gurbantünggüt-sivatagból gyűjtöttek mohát, majd szinte teljesen kiszárították, minek hatására a növény összezsugorodott és megfeketedett.

Azonban nedvesség hatására mindössze 20 másodperc alatt visszanyerte eredeti színét, még 99 százalékos kiszárítás után is. További két percen belül pedig visszanyerte teljes fotoszintetikus képességét is.

Ezután a tudósok 30 napra mínusz 196 fokos folyékony nitrogénbe merítették a mohát, és még ezt követően is képes volt regenerálódni és növekedni. Becslések szerint legalább öt évig túlélne -112 fokos hőmérsékleten is, mindemellett az emberre halálos sugárdózis ezerszerese sem képes elpusztítani.

Minden bizonnyal ilyen és ehhez hasonló, nagy tűrőképességű növényeket is magukkal visznek majd az első marsi telepesek a vörös bolygóra, addig azonban még számos akadályt kell leküzdeni az utazás kapcsán.

De mégis mit okoz az emberi testtel a hónapokig tartó űrutazás?

Két fő probléma van, az egyik a súlytalanság – és igazából ez a kisebb gond –, a másik pedig a kozmikus sugárzás. Előbbi a vázizomzatot, a belső szerveket, valamint a keringést terheli meg, ám ezek károsodása tudatos edzéstervekkel valamilyen szinten még karbantarthatók. A sugárzás azonban tartós egészségromlást okozhat és nagyon nehéz védekezni ellene, ráadásul nem csupán az űrben, hanem a Mars felszínén is komoly kockázattal jár, ezért az első kolónia megalapítása előtt erre valamiféle tartós és megbízható megoldást kell találni.