promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA kiszúrt valami óriásit az űrből az Antarktisz jege alatt, nagyon gyorsan mozog
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA hátborzongató fotókat közölt egy fura jelenségről.

A NASA az elmúlt években egyre több fotót mutat meg nekünk arról is, hogy néz ki a Föld, hogy néznek ki világunk legérdekesebb helyei felülről. Korábban például az egyiptomi piramisokról is mutattak nekünk fotókat, csak úgy, mint a kínai nagy falról. Ám az Antarktiszról még nem láttunk olyan fotókat, mint amelyeket most hoztak nyilvánosságra.

Egy brutális méretű jég úszik a partok mellett, szinte hihetetlen, de a jég 370 kilométer hosszú és 40 kilométer széles. Csak hozzávetőlegesen, hogy el tudjátok képzelni, hogy mekkora ez az úszó jég. Magyarország észak-nyugati hosszúsága 528 kilométer hosszú, míg a legnagyobb hosszúsága észak-déli irányban 268 kilométer.

Azt is lehet tudni, hogy ez a hatalmas jégfelület az elmúlt 18 évben folyamatosan vándorolt az óceánon. És azt is tudják már a tudósok, hogy hova tart ez az óriási mozgó jég,

egy úgynevezett jégtemető felé.

A látvány azért is hidegrázós, mivel a gigantikus jégtábla olyan, mintha koporsó alakja lenne. A két végén keskenyedik, középen pedig szélesedik.

A kutatók pedig már 24 éve követik a mozgását a jégnek, azóta, hogy leszakadt egy sokkal nagyobb egységről az Antarktiszon. A NASA pedig a közösségi oldalain úgy ír róla, hogy akkora, mint az egyik amerikai állam, Connecticut. A Nemzetközi Űrállomásról készítettek fotót róla, egy űrhajós, és ezt mutatta most meg nekünk a NASA. A fotó kísértetiességét emelik a felhők, illetve a víz színe is.

Az alakjáról szólva pedig azt is kiemeli a NASA, hogy a természet formálta ilyenné az évek alatt. Ám folyamatosan kisebb lesz, hiszen belépett egy olyan régióba az Antarktisznál, ahol melegebb vizek vannak már, ez az úgynevezett jégtemető, hiszen itt pusztulnak el a hosszú útjuk során ezek a jéghegyek.

Így néz ki a megajég:

De mégis, hogy kerülnek piramis formájú hegyek az Antarktiszra?

(Forrás: The Sun)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás