promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vécéfejű szörnyek uralták a világot jóval a dinoszauruszok előtt, Antarktiszhoz közeli a több méteres példány felbukkanása

Vécéfejű szörnyek uralták a világot jóval a dinoszauruszok előtt, Antarktiszhoz közeli a több méteres példány felbukkanása

Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon fura kinézetű szörnyek uralták egykor a Földet.

Minden élőlény a maga módján gyönyörű, de nem minden esetben a hagyományos értelemben, amire jó példa az a szörnyeteg is, amely 40 millió évvel ezelőtt, még jóval a dinoszauruszok előtt terrorizálta a Földet – a világ első számú ragadozójának ugyanis olyan volt a fejformája, mint egy toalettnek. 

A Gaiasia Jennyae - amelynek különleges kinézetéről IDE kattintva lehet képeket megnézni - polgári nevet viselő állat borzalmas szörnyeteg volt, csak a koponyája 60 centiméteres volt, óriási fogakkal kitömve. Főként mocsaras vidékeken éldegélt 300 millió évvel ezelőtt, a tudósok szerint pedig folyamatosan nyitott szájjal járkált, hogy könnyebben le tudjon csapni mit sem sejtő áldozatára.

Dr. Jason Pardo, a chicagói Field Egyetem kutatója és egyben a Gaiasia Jennyae-ről készült legújabb tanulmány társszerzője elmondta, hogy a szörny sokkal nagyobb volt egy mai embernél, legtöbbször pedig mocsarakban vagy tavakban élt. Dr. Pardo volt az első, aki a tökéletesen hasonlatot használta az állatra:

„Mocsarak vagy tavak alján töltötte az idejét. Nagy, lapos, vécéformájú feje volt, amely lehetővé tette, hogy amint kinyitotta a száját, azonnal be is tudta szippantani az áldozatát. Hatalmas agyarai voltak, a szája eleje gyakorlatilag csak óriási fogakból állt. Óriási ragadozó volt, viszont nem tűnik, hogy gyorsan szedte az áldozatait”

Claudia Marsicano, a Buenos Aires Egyetem professzora és a tanulmány másik társszerzője pedig részt vett abban a csapatban, amely a mai Namíbia területén megtalálta a ragadozónak a fosszíliáját. Mint a professzor fogalmazott, viszonylag nyílt terepen találták meg a maradványt, ami sokkolta is őket, mert amikor megpillantotta, már tudta, hogy ez az állat valami más volt.

„Fantasztikus alapanyagunk volt, egy komplett koponyát találtunk, amit arra tudtunk használni, hogy más korabeli állattal össze tudjuk azt hasonlítani, amelynek köszönhetően meg tudtuk állapítani, hogy valóban különleges darabbal van dolgunk”

- magyarázta Dr. Pardo, aki elmondta, hogy bár manapság Namíbia földrajzilag Délkelet-Afrikához tartozik, 300 millió évvel ezelőtt még teljesen más hol helyezkedett el – az Antarktisz legészakibb pontján. Ebben az időszakban ugyanis a Föld éppen egy jégkorszak végén járt, ami a professzor szerint azért volt fontos, mert az Antarktisz térsége volt inkább mocsarasabb.

Dr. Pardo elmondása szerint a Gaiasia egy korai tetrapoda csoporthoz tartozott, ami olyan gerinces csoport volt, ami később szétvált emlősökre, madarakra, hüllőkre és kétéltűekre. A kutató hozzá is tette, hogy nagyon meglepő a szörny archaikus mivolta, mert az eddig ismert rokonai nagyjából 40 millió évvel a megtalálása előtt már kihaltak:

„Voltak más, hasonlóan archaikus állatok, amik 300 millió évvel ezelőtt jelen voltak, de ők sokkal ritkábbak, kisebbek voltak és elvoltak a saját világukban. A Gaiasia hatalmas volt, viszonylag nagy volt a példányszáma és a saját ökoszisztémájában ragadozó volt”

Forrás: Metro