promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer fényévről érkezett szokatlan rádiójel a Földre, vajon üzenni akarnak ezzel nekünk?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Volt benne valami nagyon furcsa a csillagászok szerint is, nem véletlenül kezdték el vizsgálni.

Hatalmas rádióteleszkópok pásztázzák a világűr különböző pontjait, és bár a végtelenben már egy ideje keressük az értelmes idegen létformák jeleit, egyelőre még csupán néhány olyan üzenetet sikerült befogni, ami valóban felkeltette a csillagászok érdeklődését.

Ilyen volt az 1977. augusztus 15-én detektált, úgynevezett „Hűha!” rádiójel, aminek felfedezése Dr. Jerry R. Ehman nevéhez kapcsolódik. A kutató szerint a jel tulajdonságai arra utaltak, hogy azt egy fejlett földönkívüli civilizáció bocsáthatta ki, hiszen teljesen eltért a korábban tapasztaltaktól. Alig több mint egy percig észlelték és bár a lokációja kérdőjeles, azóta sem észlelt hasonlót a SETI, amely az idegen létformák nyomait kutatja az űrben.

A most befogott jel forrását azonban sikerült meghatározni, egy neutroncsillagból érkezett, melyek szupernóvák végtermékeiként iszonytató sűrű és apró, rendkívül gyorsan forgó égitestekként másodpercenként több száz fordulatot megtéve szórják impulzusaikat szerte az univerzumba.

Ez a neutroncsillag, nevezetesen a 15.600 fényévre lévő ASKAP J1935+2148 azonban túl lassan teszi mindezt, mindössze 53,8 percenként bocsájt ki egy hosszabb, majd egy rövidebb rádióhullámot.

"Rendkívül szokatlan, hogy egy neutroncsillag így viselkedjen, Az a tény, hogy a jel ilyen lassú ütemben ismétlődik, különös"

- Dr. Manisha Caleb, a Sydney-i Egyetem Csillagászati Intézetének munkatársa.

"A felfedezés miatt újragondolhatjuk a neutroncsillagokról vagy fehér törpékről alkotott évtizedes elképzeléseinket"

- fogalmazott a kutató, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem neutroncsillagot, hanem egy nagyon erős mágneses mezővel bíró fehér törpét találtak. A további vizsgálatok vélhetően erre is hamarosan választ adnak.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás