promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3000 éve történt űrrobbanás ér el a Földre, a „lángoló csillagot” szabad szemmel is láthatjuk majd
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hamarosan a Földről is láthatjuk a félelmetes égitest kitörését, amely háromezer fényévre van tőlünk.

A T Coronae Borealis, vagyis a „lángoló csillag” a következő hónapokban szabad szemmel is láthatóvá válik egy háromezer évvel ezelőtt bekövetkezett kitörésnek hála, melynek fénye hamarosan hozzánk is elér.

A Naprendszerünktől 3000 fényévre lévő halvány csillag 1946 óta először lesz látható távcső nélkül, és bárki, aki elég kitartó, megkeresheti majd az éjszakai égbolton.

A „lángoló csillag” a NASA szerint várhatóan jelentősen, +10-es magnitúdóról (szabad szemmel nem látható) +2-es magnitúdóra fog fényesedni. Ez körülbelül ugyanolyan fényességű, mint a Sarkcsillag, mely az éjszakai égbolt 48. legfényesebb csillaga. Összehasonlításképp, a telihold magnitúdója -12,6 - minél fényesebb egy objektum, annál kisebb ez az érték.

Az égitest az „Északi Korona” csillagképben található, legegyszerűbben pedig úgy találjuk majd meg a kifényesedése után, hogy a Nagy Medve ívét egészen az Arcturusig követjük, amely egy fényes, vöröses színű csillagig a keleti horizont felett. Ez és a Vega között egy hét csillagból álló görbület között láthatjuk. Sötétedés után pedig a fejünk felett lesz majd.

A T Coronae Borealis egy változócsillag és ritka példája a rekurrens nóvának. Ez egy kettős csillagrendszer, amelyben egy hűvös, vörös óriáscsillag és egy kisebb, forróbb, fehér törpecsillag kering egymás körül. A vörös óriás néhány évtizedenként anyagot lök a fehér törpe felszínére, ami robbanást okoz, ez idézi elő a fényesedést.

Az űrkutatók szerint a "lángoló csillag” most ugyanazt a mintázatot produkálja, mint az utolsó két kitörés észlelése előtt, 1866-ban és 1946-ban. Mindkét robbanás előtt - a mi nézőpontunkból - tíz évvel valamivel fényesebb lett, majd végül közvetlenül az eseményt megelőzően ismét elsötétült. Pontosan ez történik most is: a csillag 2015 óta egyre fényesebb, majd 2023 márciusában láthatóan elhalványult.

Forrás: Live Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás