promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a Földre több tízmilliárd kilométerről érkező rejtélyes jeleket, hónapokig tartott, mire a tudósok rájöttek a megoldásra
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokáig úgy tűnt, nem sikerül megoldást találni a problémára, végül összejött a bravúr a NASA szakembereinek.

Immár 47 éve száguld megállíthatatlanul a világűrben a NASA történelmi jelentőségű szondája, a Voyager-1, amely azonban az elmúlt hónapokban nem várt hibába ütközött. Az űrhivatal kutatói végül rájöttek, hogy mi áll a probléma mögött, és végre újból értelmezhető rádiójeleket kapnak az eszköztől.

A Voyager-1 így öt hónap után először küldött vissza bolygónkra használható adatokat a fedélzeti műszaki rendszereinek állapotáról - jelentette be a NASA Jet Propulsion Laboratory. A mérnököknek azonban még ki kell javítaniuk azt a szoftvert is, amely lehetővé teszi, hogy a szonda újra használható tudományos adatokkal is szolgálhasson.

A Voyager-1 jelenleg a Földtől nagyjából 24 milliárd kilométerre található, a csillagközi térből érkező jelek pedig nem kevesebb, mint 22,5 óra alatt érnek vissza a Földre, és ugyanennyi időbe kerül, mire a küldetésirányítók válaszát észleli a szonda.

A mérnökök először 2023. november 14-én vették észre, hogy valami nincs rendben a Voyager 1-gyel, amikor az űreszköz a szokásos tudományos és mérnöki adatsorok helyett hirtelen egy értelmetlen adatfolyamot kezdett el sugározni.

Március elején, három hónapnyi munkát követően a NASA mérnökcsapatai megállapították, hogy a probléma a Voyager-1 fedélzeti számítógépes rendszerének egyikéhez, az úgynevezett „repülési adat alrendszerhez” kapcsolódik, ami elengedhetetlen a jelek értelmezhető továbbításához.

Kiderült, hogy egy chip hibásodott meg, ám azt megkerülve végül sikerült kiküszöbölni a hibát, a Földtől legtávolabb lévő emberi űreszköz így öt hónap múltán végre ismét értelmezhető adatcsomagokat küld. A NASA öröme teljes mértékben érthető, azonban a tudósoknak még bőven lesz munkájuk, hogy a további, még fennálló problémákat is áthidalják.

Csak szemléltetésképp, ilyen messzire jutott az 1977-ben indított szonda:

Forrás: Live Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás