promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas lépésre készül a NASA, az űrkutatás teljes jövője megváltozhat ha sikerül a tervük
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha sikerül amit elterveztek akár a Mars meghódítása is elképzelhetővé válik az emberiség számára.

A Fehér Ház azt kéri a NASA-tól, hogy dolgozzon ki egy tervet arra, hogy képesek legyenek meghatározni az időt a Holdon.

Az Egyesült Államok Tudományos és Technológiai Politikai Hivatalának vezetőjének beszámolója szerint nemrégiben felkérte az űrügynökséget, hogy működjön együtt más amerikai ügynökségekkel és nemzetközi ügynökségekkel egy holdközpontú időreferencia-rendszer létrehozásában.  A NASA-nak 2026 végén kezdi majd el a projektet az úgynevezett koordinált holdidő, az LTC-t megállapításához.

A Holdon lévő atomóra más ütemben fog ketyegni, mint a Földön. Ezt ahhoz lehet hasonlítani amikor egy másik testhez, például a Holdhoz vagy a Marshoz mérjük a Földünket, olyan mintha mindegyiknek saját, eltérő szívverése lenne

– mondta Kevin Coggins, a NASA vezető kommunikációs és navigációs tisztviselője. "

A NASA azt tervezi, hogy 2026 szeptemberétől kezdődően űrhajós küldetéseket küld a Hold felszínére az Artemis programon keresztül, amely végül egy tudományos holdbázist is létrehoz ugyanitt. Ez pedig később segíthet a jövőbeli Mars-küldetések előkészítésében, a tervek szerint több tucat vállalat, űrhajó és ország vesz majd részt ezekben az erőfeszítésekben.

Egységes holdidőszabvány nélkül kihívást jelentene annak biztosítása, hogy az űrhajók közötti adatátvitel biztonságos legyen, és hogy a Föld, a holdi műholdak, a bázisok és az űrhajósok közötti kommunikáció szinkronban legyen.

 – mondta a NASA egyik tisztviselője, hozzátéve, hogy az időbeli eltérések hibákhoz is vezethetnek a Holdon vagy a Hold körüli pályán lévő pozíciók feltérképezésében és helymeghatározásában.

A Föld órái és időzónái a nemzetközileg elismert egyetemes koordinált idő (UTC) szerint működnek. Ehhez pedig a világ különböző pontjain elhelyezett atomórák adatait veszik alapul, magyarán szólva megmérik az atomok állapotában bekövetkezett változásokat, és olyan átlagot generálnak, amely végül egy pontos időt képez.

Forrás: The Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás