promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami történt a Földtől 24 milliárd kilométerre, hónapok óta furcsa jeleket küld a legtávolabbra jutó űreszköz
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA mérnökei utánajártak a szokatlan jelenségnek, és nagyon úgy tűnik, találtak rá magyarázatot.

November óta folyamatosan értelmezhetetlen üzeneteket küld a Földtől legmesszebb jutó űreszközünk, a Voyager-1 szonda, mely a felbocsátása óta eltelt 46 évben több mint 24 milliárd kilométerre jutott bolygónktól.

A veterán szonda kapcsán a NASA szakemberei is vizsgálódni kezdtek, a mérnökök pedig leolvasták a repülési adatokat, amely a Voyager-1 legfontosabb műszaki információit tartalmazza.

A feladaton dolgozó csapat azt gyanította, hogy az egyik memóriamodul chipje hibásodhatott meg, ám ennek pontos okát nem tudják megállapítani. Akár egy kozmikus porszem is roncsolhatta azt, vagy csak egyszerűen elhasználódott az elmúlt évtizedek során – ez utóbbi a valószínű.

A legfrissebb fejlemények ugyanakkor biztatók, hiszen a szonda egy korábbi parancsra végre dekódolható üzenettel válaszolt, a tudósok pedig abban reménykednek, hogy ezáltal fényt deríthetnek a rejtélyes kommunikációs problémára is. A NASA azonban hangsúlyozta, hogy időbe telik, amíg kiderül, megtalálták-e a megfelelő megoldást a hibára.

Az 1977-ben indított Voyager-1 küldetésének első éveiben elszáguldott a Szaturnusz és a Jupiter mellett, lenyűgöző fotókat készítve a gázóriásokról, majd 2012-ben kilépett a csillagközi térbe. A leghosszabb ideje tartó űrmisszió során a Voyager-1 most a Naprendszerünket védő mágneses mezőn, a helioszférán kívüli körülményeket rögzíti, illetve ezekről küld információkat.

A Voyager-1 jelenlegi távolsága a kommunikációt is jelentősen megnehezíti, lévén 22,5 óra, mire egy rádiójel eljut a szondától a bolygónkra, és ugyanennyi, mire válaszolni tudnak rá a NASA mérnökei. A szonda érzékelőit mindazonáltal a következő években fokozatosan lekapcsolják, hogy a következő években is legyen elegendő energiája legalább a kapcsolatfelvételre.

Forrás: Live Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás