promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ördögi dologra készül a NASA? Nagyon furcsa neve a legújabb rakétáiknak, amivel a napfogyatkozást tanulmányozzák
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is túlságosan rejtett a szimbolika.

Nem túl gyakran látható természeti jelenség lesz ma megfigyelhető az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada területéről: teljes napfogyatkozás lesz, hasonlóan az 1999-es magyarországihoz.

A napfogyatkozást nagy érdeklődés kíséri mind a lakosság, mind a tudomány képviselőinek részéről - az amerikai űrkutatási központ, a NASA egyenesen rakétákat indít, hogy tanulmányozza, milyen hatással van a Föld felső légkörére, amikor a bolygó egy része felett pillanatnyilag elsötétül a napfény.

Az Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (APEP) hanglokátorrakéták a NASA virginiai Wallops repülési létesítményéből indulnak, hogy tanulmányozzák az ionoszférában a Hold napfogyatkozásakor keletkező zavarokat. 

A szondázórakétákat korábban már elindították és sikeresen visszahozták az új-mexikói White Sands tesztlétesítményből a 2023. októberi gyűrűs napfogyatkozás idején - azóta felújították őket új műszerekkel, és 2024 áprilisában újraindítják őket. A küldetést Aroh Barjatya, a floridai Embry-Riddle Aeronautical University mérnök-fizikus professzora vezeti, aki az egyetemen az űr- és légköri műszerek laboratóriumát irányítja.

Az internet egy részének feltűnt az indítandó rakéták fura neve: az APEP mozaikszó ugyanis megegyezik egy egyiptomi isten nevével. Apóphisz görögül, eredeti egyiptomi néven Apep az egyiptomi mitológiában a káosz és a sötétség istene.

Leggyakrabban kígyó vagy krokodil formában ábrázolták, és igen kiemelt helyet foglalt el a mitológiában: Ré, a napisten vele küzdött meg az alvilágban, és a történet szerint ha Ré alulmaradt volna, a Föld örök sötétségbe borult volna.

A NASA természetesen nem jelezte, hogy innen kapta volna az inspirációt - mindenesetre az egykori egyiptomiak egészen biztosan nem tekintették volna jó ómennek a káosz-istenségről elnevezett rakéta égbe küldését napfogyatkozás idején.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás