promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltorzult falfestmény fedi fel az ősi Egyiptom brutális titkát
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az apró pöttyök részben elmondták a sír történetét.

Tutanhamon, aki a XVIII. egyiptomi dinasztia egyik utolsó uralkodója volt, világszerte az egyik legismertebb ókori egyiptomi uralkodóként van számon tartva. Ez különösen figyelemre méltó, mivel csak rövid ideig volt Egyiptom feje, és uralkodása alatt nem épült még piramisa sem, részben ez annak köszönhető, hogy nagyon fiatalon halt meg, így pedig hamar elvesztette trónját. Egyiptomi hagyomány szerint a fáraók piramisait már akkor elkezdték építeni, amikor ők még csak most kerültek hatalomra, mivel egy ilyen építkezés évtizedekig tarthatott.

Tutanhamon, aki valószínűleg Ehnaton fia volt, rendkívül fiatalon, mindössze 9 évesen lépett trónra. Olyan fiatal korában történt ez, hogy a kormányzást jelentős mértékben más, befolyásos vezetők vették át, mint Ay és Horemheb. Ezek a tanácsadók számos reformot hajtottak végre az uralkodó nevében, amelyek elsősorban az egyiptomi vallásra voltak hatással. A legújabb kutatások rávilágítanak, hogy ezek a reformok Ayhoz köthetők.

Tutanhamon sírja valószínűleg Aynak épült, erre már korábban is rájöttek a kutatók, később pedig Ay volt az, aki Tutanhamon emlékét is háttérbe szorította. Olyan gyorsan temették el az egykori uralkodót, hogy a falra festett jelenetek és alakok még meg sem száradtak, a sírt úgy zárták le, épp ezért megjelentek barna foltok a falakon, amelyek titkára korábban nem jöttek rá a tudósok, csak később azonosították, hogy ezek mikrobák.

Nyirkos volt még a fal a sietős lezáráskor, ezért alakultak ki. A foltokat nem távolították el a tudósok, azokat otthagyták, mivel rengeteg fontos adalékot adhat az elemzésük, hogy milyen viszonyok uralkodhattak akkor a környezetben, amikor Tutanhamon élt.

(Forrás: Daily Mail)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás