promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
NASA szörnyű gondokkal küzd, ez mindent megváltoztathat, bajban van az űrkutatás jövője?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár az űrversenybe egyre több szereplő lép be, és már a magánszektor is egyre komolyabb szeletet hasít ki magának, a NASA jelenléte még ma is kulcsfontosságú.

Az űrkutatás költséges mulatság, ezt mindenki tudja, azt azonban már sokkal kevesebben, hogy milyen sok, a hétköznapjainkat megkönnyítő találmányt köszönhet az emberiség az űrkutatásnak. A NASA új költségvetési tervezete szerint azonban következő években szűkülhet a Hubble űrteleszkóp büdzséje, miután a James Webb űrteleszkóp átveszi egyes feladatokat, továbbá más projektek is lezárulhatnak.

Az űrküldetések természetes része, hogy előbb-utóbb elérkeznek a végükhöz. Ez számos okból történhet: alkatrészek hibásodhatnak meg, elfogyhat az üzemanyag, vagy akár olyan sok por rakódhat le az eszközre, hogy már nem tudja magát feltölteni a napelemein keresztül.

A Hubble űrteleszkóp esetében azonban egy másik, kevésbé drámai ok állhat a háttérben: a pénz hiánya.

Az IFLScience cikke szerint a NASA benyújtotta 2025-re vonatkozó költségvetési tervét, ami 25 383 700 000 dollárt tesz ki – ez az összeg megegyezik az előző évekével,

ami azt jelenti, hogy reálértéken a NASA költségvetése folyamatosan csökken.

Ez átszámolva 9203 milliárd forintnak felel meg, ami hatalmas összeg, ugyanakkor az Egyesült Államok 2025-ös költségvetésének mindössze 0,4 százalékát teszi ki.

Érdekes összehasonlítás: míg a NASA minden 100 dollárból 34 centet kap, addig a védelmi költségvetés nagyságrendekkel több pénzt, 12,26 dollárt.

A NASA tervezete betekintést nyújt a programok jövőjébe is.

A NASA fontos projektjei

  • Chandra: a Chandra projektje júniusban lesz 25 éves, és eredetileg csupán 5 évre tervezték az űrhivatalnál. A NASA szerint azonban a Chandra működtetése az utóbbi években egyre nehezebbé vált, sok kézi beavatkozásra van szükség a feladatok elvégzéséhez, ami az adatfeldolgozást is bonyolulttá teszi. Ennek költségvetése 2025-ben 41,1 millió dollár lesz, ami 2026-ban 26,6 millióra csökken, és 2029-re mindössze 5,2 millióra mérséklődik.
  • Hubble: hasonló sors várhat a Hubble űrteleszkópra is: 2025-ben a projektre szánt költségvetést 5 százalékkal csökkentik, és a következő években további költségcsökkentésekre lehet számítani, mivel bizonyos feladatokat a James Webb űrteleszkóp vesz át tőle.

 

Mivel az utóbbi időben a NASA-nek minden centért meg kellett küzdenie a döntéshozókkal, nem kizárt, hogy a jövőben további költségvetési módosítások lesznek, és kevesebb pénz jut majd a Hubble-re is.

  • Voyager: ezzel szemben a Voyager–1 és a Voyager–2 űrszondákra szánt költségvetést növelni fogják jövőre – 6,5 millió dollárról 7 millió dollárra –, és valószínűleg 2029-ben még többet fognak rájuk költeni. A Voyager–1 jelenleg technikai problémákkal küzd, és egyelőre nem látni, hogy miként lehetne azokat megoldani.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás