promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA-t egy dologban pimaszul lekőrözik a kínai kommunisták, óriási blama ez az Holdra szállás megismétlésén dolgozó amerikaiaknak
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA-nak nagyon kell valami, ami a kínaiaknak már megvan.

A Kínai Űrtudományi és Technológiai Társaság (CASC) ambiciózus terveket jelentett be az újrafelhasználható rakéták fejlesztésével kapcsolatban. A következő néhány évben két új, nagy átmérőjű, újrafelhasználható rakéta tesztrepülését tervezik, amelyek jelentősen bővíthetik Kína űrbe jutási képességeit és fellendíthetik a kereskedelmi űripar fejlődését.

Ezzel alaposan feladják a leckét az amerikaiaknak, akik SpaceX-re támaszkodva rendelkeznek csak újrafelhasználható rakétákkal, az amerikai kormánynak nincs a birtokában ilyen fejlesztés, és ai ismétlet holdraszállást célzó Artemis-program pedig nem is rendelkezik újrahasznosítható rakétákkal - derül ki az Interesting Engineering cikkéből.

A kínaiak azonban semmit sem bíznak a véletlenre, és ambiciózus tervekkel álltak elő, olvasható a SpaceNews oldalán. A rakétákról egyelőre a következőket lehet tudni:

  • 4 méter átmérőjű rakéta: Ez a rakéta a CASC Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) fejlesztése. 6500 kg hasznos terhet képes 700 km-es napszinkron pályára (SSO) juttatni. A Jiuzhou Yunjian kereskedelmi hajtóműgyártó által kifejlesztett hajtóműveket használja.
  • 5 méter átmérőjű Hosszú Menetelés 10 rakéta: Ez a rakéta kulcsfontosságú szerepet játszik majd Kína 2030-as holdra szállási terveiben. A holdi változat 92 méter hosszú lesz, és 27 tonnát képes transzholdas pályára juttatni. Hárommagos változata a Mengcsou legénységi űrhajót indítja majd transz-lunáris pályára.

 

A CASC továbbra is elkötelezett a kereskedelmi űrrepülés támogatása mellett, ezért számos egyéb fejlesztés is zajlik a kínaiaknál: nyitottabbá teszik a nagy méretű tesztberendezéseket a kereskedelmi űrvállalatok számára, mint a rakétahajtóművek tesztpadja, és aktívan részt vesz kereskedelmi indítóállomások építésében, hogy infrastruktúrát biztosítson a kereskedelmi indítások számára. Ezen felül a CASC YF-209 metán-folyékony oxigén újrafelhasználható hajtóművet fejleszt, amelyet kifejezetten a kereskedelmi űrpiac igényeinek kielégítésére terveztek.

Ezenkívül számos más kínai kereskedelmi rakétagyártó is aktívan fejleszt újrafelhasználható rakétákat:

  • Space Pioneer: A Space Pioneer egy "Tianxing-1" nevű, újrafelhasználható rakéta fejlesztésén dolgozik.
  • Galactic Energy: A Galactic Energy egy "Tengyun" nevű, újrafelhasználható rakéta fejlesztésén dolgozik.
  • iSpace: Az iSpace egy "Hyperbola-2" nevű, újrafelhasználható rakéta fejlesztésén dolgozik.
  • Landspace: A Landspace egy kisléptékű, újrafelhasználható rakéta tesztelését végzi, amelyet "Zhuque-2"-nek hívnak.

 

A Deep Blue Aerospace egy "Zhu Rong" nevű, újrafelhasználható rakétán dolgozik, amelynek első orbitális indítását és visszahívását 2024-re tervezik.

A NASA-nak tehát alaposan fel van adva a lecke, korábban nem sokan fogadtak volna rá, hogy az űrverseny újraéled a dzuperhatalmak között, csak a Szovjetunió helyett ma már a kommunista, de a piacgazdasággal jó viszonyt ápoló Kínai Népköztársaság veszi fel a versenyt. Ha jobban is érdekel ez a kiújult verseny, hallgasd meg miként nyilatkozik róla a szakértő:

Forrás: HVG.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás