promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Célegyenesben a Hold gyarmatosítása: Már a bázisokat és az úthálózatot tervezik
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan valóra válhat az emberiség nagy álma és másik égitesten is megvethetjük a lábunkat.

Hűséges kísérőnk volt az első olyan égitest, amelyet az emberiség meglátogatott, azonban ez már nagyon régen történt. Hosszú időn keresztül úgy tűnhetett a laikus szemlélőnek, hogy az űrkutatás támogatottságának visszaesésével egyenes arányban a korábban töretlen előrehaladás jelentősen lelassult. Az utóbbi években azután minden megváltozott, az USA és Kína is azon verseng, melyikük tudja elsőként emberes küldetés keretében elérni a Marsot, illetve tartósan megvetni a lábát a Holdon.

A közelmúltban, Washingtonban került sor a NASA által támogatott 2023-as évi „Humans to Mars”, azaz Emberek a Marsra szakmai csúcstalálkozóra, amelyen számos kormányzati ügynökség mellett több űrtechnikai vállalat is képviseltette magát. Ez az évente megrendezett esemény nevében ugyan a vörös bolygóhoz kapcsolódik, de a gyakorlatban legalább annyira kiemelten kezeli a Hold felfedezésével és gyarmatosításával kapcsolatos témákat is. Az „Építőmérnöki tervezés és építkezés a Holdon és a Marson” névre hallgató panel során két komoly ambíciókkal rendelkező vállalat is bemutatta a Hold felszínén tervezett utak, kilövőállások és egyéb épületek megvalósítására vonatkozó elképzeléseit.

Az ICON nevű cég alelnöke, Melodie Yasher ismertette terveiket, melyben kiemelt szerep jut a napjainkban gőzerővel fejlődő 3D-s nyomtatásnak. Földi környezetben már számos épületet húztak fel ennek a technológiának hála és úgy gondolják, hogy ennek a Holdon és Marson sincs akadálya. Első lépésben könnyebben kivitelezhető vízszintes szerkezeti elemeket, például leszállópályákat és utakat akarnak létrehozni, majd utána következhetnek a bonyolultabb függőleges szerkezeti elemeket tartalmazó konstrukciók, például nyomásmentes szerkezetek, illetve olyan nyomás alatt álló építmények, amelyek lehetővé teszik az emberek hosszútávú jelenlétét.   

Az ICON a holdport, azaz regolitot szeretné felhasználni az építkezéshez, teljes mértékben automatizált 3D nyomtatási eljárás alkalmazásával. 2022-ben már elnyertek egy 57.2 millió dolláros NASA támogatást holdépítési technológiák fejlesztésére, illetve megalkottak egy olyan teszt épületet, amivel a Marsi életet próbálják szimulálni 1 éven keresztül 4 önkéntes közreműködésével.

Utánuk következett Sam Ximenes a XArc nevű cég képviseletében. Ők is a regolitban látják a jövőt, ugyanis az ebből előállított téglákat felhasználva szeretnének leszállópályákat építeni. Már sikerült vákuum környezetben létrehozniuk ilyen „holdtéglákat”, így felkészültnek érzik magukat a valós körülmények között végzett munkára. Eljárásuk azon alapul, hogy a holdport egy különleges kialakítású indukciós kemence révén felmelegítik, majd felolvadása után téglákat formálnak belőle, amelyekből a robotok a helyszínen összeállítják a leszállópályát.

Nagyon ambiciózus tervek és jól látszik, hogy most már tényleg többről van szó egyszerű álmodozásnál. A magántőke megjelenése egészen új szintre emelheti az űrkutatást és hamarosan talán valóra válik régi álmunk, amit a zseniális elméleti fizikus Stephen Hawking is annyira fontosnak tartott: az emberiség multiplanetáris fajjá válik. Az Artemis küldetés lesz az első komoly lépés, de a Hold gyarmatosítása révén tehetjük fel a pontot az i-re.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás