promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA forradalmi bejelentése után mindent megváltozhat, végre fény derülhet az élet igazi eredetére?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA tudósai hosszú hónapokon át próbálkoztak, mire sikerült megvizsgálniuk az ismeretlen anyagot.

Hatalmas hírt közölt nemrégiben a NASA. Mint ugyanis most kiderült tudósok több hónapig tartó vizsgálat után végre kinyitották a potenciálisan veszélyes Bennu aszteroidáról lekapart anyagot tartalmazó tartályt.

A minta – nagyjából 250 grammnyi, az OSIRIS-REx űrszonda által gyűjtött sziklás űrtörmelék – vélhetően az élet legkorábbi előfutárait tartalmazza, és ez az első úgynevezett űrkődarab, amelyet valaha is elkapott a NASA küldetése.  A NASA már összegyűjtött 70 grammnyi mintát a tartály fedeléből, de két elakadt rögzítő megakadályozta, hogy a tudósok elérjék a benne lévő anyagot. Miután azonban új eszközöket készítettek a kapcsok eltávolítására, a mérnökök január 10-én végül feloldották a tartályt.

Mérnökeink és tudósaink hónapokig fáradhatatlanul dolgoztak a színfalak mögött, hogy ne csak feldolgozzák azt a több mint 70 grammnyi anyagot, amelyhez korábban hozzáférhettünk, hanem új eszközöket tervezzenek, fejlesszenek és teszteljenek, amelyek lehetővé tették számunkra, hogy túllépjünk ezen az akadályon.

- írta  Eileen Stansbery , a NASA ARES (Astromaterials Research and Exploration Science) részlegének vezetője a közleményében.

A NASA tudósai először szeptember 24-én vizsgálták meg a tartályt, miután az OSIRIS-REx kapszula fedélzetén miután az 43 000 kilométer/óra sebességgel visszazuhant a Földre . Az egyéként nem kevesebb mint 6,4 milliárd kilométeres oda-vissza út után a kapszula biztonságosan landolt a Utah-sivatagban, majd a houstoni Johnson Űrközpontba szállították. 

Most pedig, hogy a dobozt kinyitották, a NASA közlése szerint a feltárt apró darabokat már mindenhova szétküldték elemzésre így hamarosan fény derülhet a benne lévő anyag, így akár az emberi élet valódi eredetére is.

A NASA egyébként legutóbb egy a Földhöz közeledő aszteroida kapcsán került a hírekbe. A szakértők ugyanis elegendő adatot gyűjtöttek ahhoz, hogy bemérjék a 300 méter széles aszteroida pályáját és egyes számítások azt is kimutatták, hogy be fog csapódni a Földbe. Pontosabban azt közölték, hogy 2024. október 5-én érheti el a légkörünket.

Erről részletesebben alábbi cikkünkben számoltunk be:

Forrás: LiveScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás