promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami olyat láthatsz ma a Hold mellett, ami csaknem ezerszer nagyobb a Napnál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szerencsés esetben igazán különleges égi esemény lesz megfigyelhető.

Egyesek nem igazán rajonganak a teliholdért, hiszen ilyenkor nehezebben megy az alvás, pedig égi kísérőnk kiteljesedésénél nem sok szebb látványban lehet része azoknak, akik szívesen emelik fel tekintetüket az esti órákban.

Most azonban valami igazán különleges is látható lesz a Hold mellett, a „mellett” azonban csak ránézésre tűnik közelinek, ugyanis a két égitest között csaknem 600 fényév lesz a távolság.

A vöröses fénypont, ami az együttállás során látható lesz, egy a napnál 800-szor nagyobb csillag, az Antares. A vörös szuperóriás az éjjeli égbolt egyik legfényesebbike, jellegzetes színe miatt pedig sokan összetévesztik a Marssal, de mi ne tegyük!

A világegyetem rajongói ráadásul most akár a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is figyelemmel követhetik a nem mindennapi látványosságot, a belépőért cserébe pedig megmutatják az érdeklődőknek a Nagy Medve csillagkép egyik párosát, az Alcor-Mizar kettőscsillagot, valamint és a Gyűrűs-ködöt is.

A Budapest kupolában ezt követően a csillagvizsgáló óriástávcsövét is beüzemelik, melyen keresztül a Messier 13 gömbhalmazt lehet megfigyelni, amely 25 ezer fényévre van bolygónktól, csak az átmérője nagyjából 150 fényév, és mintegy 250.000-300.000 csillagnak ad otthont.

Borús idő esetén sincs vész, hiszen a csillagvizsgálóban megannyi érdekesség várja a látogatókat. Ilyen a Bolygószimatoló Labor, melynek hála megszaglászhatjuk Naprendszerünk bolygóinak illatát, így akár a Jupiter felhőrétegének, valamint a Szaturnusz holdjának, a Titánnak a rejtelmes narancssárga légkörének aromáját is magunkba szívhatjuk.

A program 20:45-kor kezdődik, és nem érdemes sokat várni a regisztrációval, ugyanis már nem sok hely maradt. Az előrejelzések szerint pedig minden esély megvan arra, hogy estére kitisztuljon az égbolt a főváros fölött.

Nagyjából erre a látványra számíthatunk:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás