promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyat kapott lencsevégre az űrtávcső, ami csillagközi szörnyszülöttnek is elmenne - NASA-rajongóknak kötelező látnia
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Hubble űrtávcső ismét szenzációs képekkel kényeztetett el minket. 

Nem másról, mint egy szupernóva, vagyis egy végső robbanásán átesett csillag tűzijátékként izzó maradványairól készített felvételt a teleszkóp - írja a Qubit. Elképesztően ritkán lehet ehhez hasonló jelenséget látni, bár pár hete pont írtunk egy hasonló történetről. Ha érdekel, olvasd el az alábbi cikket is. 

A Tejútrendszer szatellitgalaxisában, a Nagy-Magellán felhőben található csillagtörmelék a kevéssé hízelgő N49 névre hallgat, és bolygónktól 160 ezer fényévre, az Aranyhal csillagképben található. A Space.com beszámol arról is, hogy a robbanásból származó fénycsóvák kb. ezer évvel válhattak láthatóvá a Földről. A detonációból keletkező törmelékfelhő 75 fényévnyire terjed ki, és egy gyorsan forgó neutroncsillagot rejthet, amely akkor keletkezett, amikor a felrobbanó csillag magja összeomlott a saját gravitációjának belső nyomása alatt. 

A szóban forgó neutroncsillag tömege egyébként a Nap súlyának környékén mozog, de az is lehet, hogy még annál is nagyobb. A csillagászok 1979-ben fedezték fel ezt a neutroncsillagot, amikor egy gigantikus energiával rendelkező gamma-kitörést lőtt ki magából. 

Íme, nézd meg te is közelebbről a nem mindennapi képeket!

Forrás: NASA/ESA and the Hubble Heritage

Forrás: ESA/Hubble & NASA, S. Kulkarni, Y. Chu

Ez egyébként nem az első eset, hogy hasonlóan szemkápráztató fotókat kapunk a Hubble teleszkóptól. Tudósok 2003-ban nyilvánosságra hoztak egy képet, amelyen a szupernóva-maradvány füst és szikra formájában látható. A legújabb felvételek viszont a technológiák fejlődésének köszönhetően lényegesen részletgazdagabbak és látványosabbak.

Ha kíváncsi vagy az ikonikus űrtávcső lenyűgöző és érdekfeszítő történetére, tekintsd meg az alábbi videót! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás