promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új szövegeket találtak Jézus Krisztus életéről, hihetetlen felfedezés, fontos részletek derültek ki
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyilkosságot is elkövethetett a megváltó? Vannak erős állítások a szövegben.

Teljesen véletlenül, egy Németországban lévő egyetemi könyvtárból került elő egy egyiptomi eredetű papirusz, amelyre görög nyelven a „Jézus” nevet írták – ez a váratlan felfedezés pedig talán a legrégebbi létező másolata egy olyan iratnak, amely Jézus Krisztusnak, a keresztény vallás megváltójának a gyermekkorával foglalkozik.

A berlini Humboldt Egyetem és a belga Liége-i Egyetem kutatói pedig beazonosították, hogy ez a papírdarabka Tamás evangéliumának legkorábbi másolata lehet, amely végül nem került bele a Bibliába, hanem apokrif iratként maradt meg. Tamás evangéliuma azért is különleges apokrif, mert gnosztikus eredetűnek tartják, valamint rendkívül részletesen foglalkozik Jézus gyermekkorával.

Berkes Lajos, a Humbolt Egyetem magyar származású teológus-oktatója elmondta, hogy ez a papírdarab rendkívül fontos a kutatásaik szempontjából, mivel egyrészről a 4-5. századra tudták datálni a keletkezését, ezzel pedig a legrégebbi másolata az evangéliumnak, másrészt mert új információkat adott ez a keletkezése körülményeiről. Gabriel Nocchi Macedo, a Liége-i Egyetem kutatója megerősítette, hogy egyelőre úgy tűnik, az eredeti szöveget görögül írták.

Tamás evangéliuma jelenlegi elméletek szerint a II. század környékéén keletkezhetett, viszont teológiai- és eredetviták miatt végül nem kanonizálták, ellentétben Máté, Márk, Lukács és János evangéliumával. Az apokrif a rendelkezésre álló adatok szerint ráadásul jóval később is keletkezett, mint a bibliai evangéliumok, ráadásul arra sincs jelenleg bizonyíték, hogy ezt egy apostol vagy Jézus egyéb közeli barátja írta. Az ortodox keresztények egyenesen eretnek iratnak tartják. Berkes és Macedo azon az állásponton van, hogy ezt egy görög iskolai vagy kolostori tanóra keretében írhatták a papírdarabot, tekintettel az ügyetlen írásképre.

Jézus gyilkolt volna?

A szöveg egyébként az apokrifban leírt „második csoda” leírásáról, a „Verebek életre keltése” nevű eseményről beszélt, amelyben az írás szerint a mindössze 5 éves Kisjézus agyagból megformált figurákat igazi madarakká változtatta. Vannak történetek arról is, hogy gyermek Jézus fájdalmat és halált okozott, például egy fiatal fiút megölt, azonban miután József leszidta őt, újjáélesztette a halott gyermeket.

Előfordul az apokrifban olyan történet is, mely szerint Jézus egy gyermekkel játszik a szobában, aki egyszer csak elesik és meghal: miután Jézust megvádolták azzal, hogy megölte a kisfiút, újjáélesztette őt.

Az is jelentős vitát okoz a teológus közösségben, hogy Jézust úgy ábrázolják, aki embert ölt, még ha gyerekként is, tekintettel arra, hogy ez egyáltalán nem konzisztens a Keresztény tanításokkal. Az apokrifok pedig valószínűleg azok is maradnak, nem valószínűsíthető ugyanis, hogy átalakítják valaha a Bibliát, ezért Tamás evangéliuma mindig is egy kétes eredetű, vitatott státuszú írás marad.

Forrás: Christian Post

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás