promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
500 éve tévhitben él az emberiség: Jézus valójában így nézhetett ki? - képek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új felfedezés most új megvilágításba helyezheti Jézus kinézetét.

Az szinte biztos, hogy gyermekkorunkból emlékszünk Jézus-ábrázolásokra otthonról, könyvekből, esetleg a templomból, vagy éppen hittanórákról. Általában egy magas, vékony, világosbőrű, hosszúhajú és szakállas férfiként ábrázolják a Megváltót.

De a tudományos világban már korábban is voltak fejtegetések, hogy valószínűleg ez az ábrázolás nagyon félremegy, hiszen Jézus egészen máshogy nézhetett ki a Közel-Keleten, feltehetőleg sötét bőre és barna szeme volt. Mivel azonban a Biblia nem tesz utalást a kinézetére, ezért választ sosem fogunk erre vonatkozóan kapni, hacsak nem kerül elő róla egy olyan ábrázolás, ami vele kortárs.

Most talán valami hasonló történhetett meg.

Ám mielőtt a tudományos felfedezést bemutatnánk, érdemes kitérni arra, hogy vajon miért alakulhatott ki a korábban már pedzegetett, szokásos, Európában széles körben elterjedt Jézus-ábrázolás.

Mivel senki nem tudta, hogy nézett ki, ezért a művészek általában kicsit a maguk képére formálták Jézust, és mivel a művészetek központja általában Európa volt, így nem meglepő, hogy Krisztust európaiként ábrázolták.

Ez hagyományozódott tovább az évszázadok során. És talán a legnagyobb hatást a világ Krisztus ábrázolásaira Leonardo da Vinci Az utolcsó vacsora című képe tette, amely 1498-ra készült el.

Most az IFL Science számolt be róla, hogy a tudósok egy 1500 éves, valószínűleg Jézust ábrázoló festményre bukkanhattak egy kora bizánci templomban a dél-izraeli Negev-sivatagban.

A festmény amúgy egy rövid, göndör hajjal, szakáll nélkül, és a közel-keleti származású emberekre jellemző hosszú orral rendelkező alakot ábrázol, a póz alapján pedig a szakértők azt feltételezik, hogy Jézus megkeresztelését ábrázolhatja a jelenet.

A felfedezésről képeket az IFL Science oldalán lehet látni.

(via Noizz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás