promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolog miatt perelik a NASA-t, mindenki vakarja a fejét, hogy erre mit lehetne reagálni

Elképesztő dolog miatt perelik a NASA-t, mindenki vakarja a fejét, hogy erre mit lehetne reagálni

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapos dolog, amikor az amerikai űrügynökséget beperelik, ráadásul elég meglepő dolog miatt, ami nem igazán fordult elő sokszor a szervezet életében.

Egy floridai család ugyanis azért perelte be a NASA-t, mert az egyik hozzájuk tartozó rakétaalkatrész a család házára esett és lyukat ütött a tetőn – írja az NPR. A márciusi incidens azon ritka alkalmak egyike volt, amikor egy ember által készített anyag az űrből visszatér a földi légkörbe és egy lakott területen csapódik be.

Ezzel kapcsolatban pedig felmerült az egyébként tényleg érdekes jogi kérdés, hogy vajon ki felelős azért a károkozásért, amely esetében egy űrből érkező tárgy tesz árt a Földön. Mica Nguyen Worthy, a család ügyvédje szerint a megnövekedett űrforgalom miatt bizony az űralkatrészek komoly problémát okoznak, éppen ezért megfelelő kártérítésben akarnak részesülni, amely részben fedezi azt a stresszt és traumát is, amelyet az esemény okozott.

Worthy megjegyezte azt is, hogy Alejandro Otero háztulajdonos 19 éves fia is éppen az ingatlanban tartózkodott, amikor az esemény történt, de szerencséjére pont néhány szobával arrébb volt, ezért sértetlenül megúszta az esetet. Az ügyvéd azonban elmondta, hogy bár személyi sérülés valóban nem történt és ez örömteli hír, a helyzetből adódóan ennek katasztrofális vége is lehetett volna.

A NASA egy blogposztban reagált az egész peres helyzetre, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy az Oteros-házból előkerült objektum egy 2021. márciusi hadművelet része lehetett, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson hajtottak végre. Az ügynökség elismerte, hogy akkoriban valóban szabadjára engedtek egy nagy raklapnyi, nikkeltartalmú akkumulátort, amellyel kapcsolatban arar számítottak, hogy 2-4 éven keresztül a Föld körül fognak körözni, majd egyszerűen elégnek.

A NASA elmondása szerint az anyag, amely a floridai otthonban landolhatott, egy néhány kilós fémötvözet tartóoszlop volt, amelyet támogatólag vittek fel az űrállomásra. Az űrügynökség hozzátette, elkötelezettek a továbbiakban is amellett, hogy felelősen kezeljék az űrhulladékot, hogy a jövőben ne okozzon ilyen kárt. Habár Worthy köti az ebet a karóhoz, Mark Sundahl űrjogász szerint nem ennyire egyszerű kérdés, hogy ki a károkozó, amikor a NASA saját anyaga amerikai földön landol.