promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tudósok találtak valamit az Uránuszon - megdöbbentő titkok kerültek elő

Tudósok találtak valamit az Uránuszon - megdöbbentő titkok kerültek elő

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ezzel a felfedezéssel közelebb kerülhetünk a naprendszerünk megismeréséhez.

A tudósok döbbenten fedezték fel, hogy metánnal teli mélységek rejtőznek az Uránusz kék köntöse alatt. Ez a váratlan felfedezés megkérdőjelezi az eddigi elképzeléseket a távoli bolygóról, és új fényt vet a Naprendszer óriásaira.

Korábbi kutatások alapján az Uránuszt elsősorban hidrogénből és héliumból állónak gondolták, némi metánnal fűszerezve. Azonban a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a metán mennyisége jóval meghaladja a korábban feltételezett mértéket.

A meglepetés nem csupán a metán mennyiségében rejlik, hanem abban is, hogy a gáz nem gáznemű, hanem fagyott vagy "pépes" állapotban, hasonlóan egy vastag tejturmixhoz. Ez a fagyott metán a bolygó magjában rejtőzik.

Egy kutatócsoport a Voyager 2 űrszonda által gyűjtött adatokat elemezve jutott el ehhez a megdöbbentő felfedezéshez. A Voyager 2 az egyetlen űrszonda, amely eddig látogatta meg az Uránuszt, még az 1980-as években. Ekkor a tudósok úgy gondolták, hogy a bolygó teljes egészében jégből áll.

A NASA kutatói több százezer modellt készítettek az Uránusz belsejéről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a metánban gazdagabb modellek jobban illeszkednek a bolygó tömegére és méretére vonatkozó adatokhoz. Ez a felfedezés forradalmasíthatja az Uránuszról alkotott elképzeléseinket, és arra utalhat, hogy a hatalmas mennyiségű metán kulcsszerepet játszott a bolygó kialakulásában.

Az Uránuszról még sok mindent nem tudunk, mivel a Földtől 3 milliárd kilométerre található. A kutatók most azon dolgoznak, hogy jobban megértsék a metán jelenlétét a bolygó belsejében, és feltárják, hogyan befolyásolja ez az Uránusz szerkezetét és fejlődését. A további vizsgálatok segíthetnek jobban megérteni a Naprendszer óriásbolygóit, mint a Neptunuszt is, és betekintést nyújthatnak a bolygók keletkezésébe.

Forrás: Astrum