promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A jégkorszak ehhez képest semmiség – Ilyen a hőmérséklet az Uránuszon
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bolygó hőmérséklete drasztikusan változik a mag és a légkör között.

Az Uránusz átlagos hőmérséklete mínusz 195 Celsius-fok a NASA szerint. Ezért ezt tartják a Naprendszer leghidegebb bolygójának. Viszonyításképp az Antarktisz belső területeinek átlaghőmérséklete télen mínusz 40 °C és mínusz 70 °C között alakul.

Az Uránusz a Naprendszer legszélsőségesebb évszakait éli át, mivel a bolygó egyenlítője közel derékszöget zár be a pályájával, vagyis 97,77 fokkal dől meg.

Minden közel negyedévben a Nap közvetlenül süt az egyes pólusok fölött, míg a bolygó többi része sötét télbe borul. Egy év az Uránuszon körülbelül 84 földi évnek felel meg, vagyis nagyon hosszú időt kellene sötétben töltenie azoknak, akik itt élnének.

A Neptunuszhoz hasonlóan az 1781-ben felfedezett Uránusz is „jégóriásként” ismert. Mindkét bolygó rideg légkörrel rendelkezik, ami inkább jégből, mint gázból áll. Utóbbi túlnyomórészt hidrogénből, héliumból és metánból tevődik össze – a metán visszaveri a kék fényt, innen az Uránusz híres kékeszöld árnyalata.

Az ammóniából és metánjégből álló Uránusz felhőinek átlaghőmérséklete mínusz 193 Celsius-fok, de a leghidegebb hőmérséklet az alsó légkörben van, ahol mínusz 224,2 °C-ra is lesüllyed. 

A magja viszont éppen ellenkezőleg, belülről nagyon meleg, elérheti akár a 4982 Celsius-fokot is. Igaz, más bolygókhoz képest ez is „hidegnek” tekinthető. Az Uránusz belső hőjéből ezért nagyon kevés jut ki az űrbe. A NASA űrszondája szerint nincs erős belső hőforrása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás