promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
iPhone tulajdonosok százmillióinak figyelhetik meg minden lépését, te is közöttük lehetsz
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van, amikor nagyon jól jön ez a megoldás, ám a kiberbűnözők könnyedén vissza is élhetnek vele.

Egy új vizsgálat szerint az Apple WiFi alapú helymeghatározó rendszereivel (WPS) könnyedén vissza lehet élni, ami globális adatvédelmi fenyegetést jelent felhasználók milliói számára.

A WPS technológia a WiFi jeleket használja egy eszköz, például egy okostelefon vagy tablet fizikai helyének meghatározására. Működése során helyzetét a közeli WiFi hozzáférési pontok alapján határozza meg.

A mobileszközök időszakosan elküldik az átjátszók segítségével a meghatározott helyzetüket. A kapott adatok pedig lehetővé teszik, hogy néhány méter pontossággal meghatározzák az eszközök helyzetét. Ez nagyon jól jön olyan esetekben, amikor például keresnek egy eltűnt személyt, vagy bűncselekmény, esetleg terrortámadás során kell megtalálni az elkövetőket, ám vissza is élhetnek vele.

Az Apple ezeket a helymeghatározási adatokat praktikussági okokból egy szerveren gyűjti össze, az információk pedig akár nyilvánosan is elérhetők. A Marylandi Egyetem kutatói nemrég tettek egy próbát, mely alapján összegyűjtötték a lokációs adatokat, ezzel pedig tömegével tudták meghatározni a felhasználók helyzetét.

Arra figyelmeztettek, hogy az általuk kipróbált módszer csupán minimális technikai tudást igényel, és különleges eszközökre sincs szükség a kémkedéshez. Ráadásul nem csak az Apple, de az Elon Musk által üzemeltetett műholdas internetelérés, a Starlink is hasonló problémákat okozhat, ami különösen aggályos, lévén Ukrajnában katonai célokra is használják a műholdas internetet.

A hibára minden érintett szolgáltatónál rávilágítottak, az Apple pedig azóta már reagált is, frissítve weboldalát azzal a kitétellel, hogy a termékeiket használók lemondhatnak arról, hogy az Apple összegyűjtse azokat az adatokat, melyek alapján meghatározható a felhasználók aktuális és korábbi helyzete.

Forrás: Cybernews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás