promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez már a jövő: a terrortól is megóvhat minket az elsőre hátborzongatónak tűnő robot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Terminátoron szocializálódottak talán számára félelmetes lehet, valójában viszont hatalmas segítség lesz az emberiség számára.

A Boston Dynamics neve ismerősen csenghet azok számára, akik előszeretettel figyelik a robotika fejlődését. A rendíthetetlen mechanikus négylábú fejlesztője most egy olyan modellel rukkolt elő, amelynek egyik legfontosabb célja az emberi élet védelme.

Habár sokan rettegnek attól, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia a már nem is olyan távoli jövőben fokozatosan átveszi az emberek feladatait, egyszer pedig öntudatra ébred, valójában csak a fejlesztések irányán múlik, hogy milyen célokra használjuk majd ezeket a most még futurisztikusnak tűnő megoldásokat.

A Boston Dynamics most bizonyította, hogy a Spot névre keresztelt robotkutya mindenben az ember szolgálatára törekszik, és bármilyen vészhelyzet esetén azonnal cselekvésre bírható. Spot ráadásul terepen is tökéletesen elboldogul masszív felépítése és mozgékony végtagjainak köszönhetően.

A fejlesztők célja, hogy a nemrég bemutatott modelltípus olyan helyzetekben nyújtson segítséget, amikor az emberi közbeavatkozás életveszélyes lehet. Terrorgyanú esetén átvizsgálja a csomagokat, veszélyes anyagok kiszabadulásakor pedig felméri és biztosítja a helyszínt. De képes tüzet is oltani, kameráival pedig mindig naprakész helyzetjelentést ad az irányítójának.

Spot számára nem probléma, ha törmelékeken kell áthaladnia, mint ahogy az sem, ha lépcsőznie kell, vagy ajtót nyitni. Képes tárgyak mozgatására, reflektorainak köszönhetően pedig sötétben is tökéletesen érzékeli a környezetét. Segítségül szolgálhat nem csupán a rendőrök, de a tűzoltók, a tűzszerészek, valamint egyéb mentőcsapatok számára is, a felhasználási lehetőségei pedig végtelenek.

Habár az ára elsőre kissé hajmeresztőnek tűnik, valójában a 75 ezer dolláros költség, amely átszámolva nagyjából 27 millió forint, valójában aprópénz az emberi élet védelmét tekintve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás