promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengetegen veszíthetik el a munkájukat emiatt az újítás miatt, sokak által végzett szakma válhat teljesen feleslegessé
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A videó láttán meghűlt az ereinkben a vér.

A Boston Dynamics nevű robotikai fejlesztőcég mindössze 31 éve alakult, még Krisztusi korba sem ért, de innovációi az egész világot felforgathatják. Pár évvel ezelőtt kerültek be a köztudatba, BigDog nevű, teherhordásra kifejlesztett négylábú robotjukkal.

A cégnek a tulajdonosi kör stabil pénzügyi hátteret biztosít: 2020-ban a Hyundai Motor Group vette meg őket az Alphabet Google-tulajdonos amerikai óriásvállalattól - attól, hogy elfogy a pénz, nem kell tartani.

A Boston Dynamics technológiái és robotjai olyan ágazatokban is széles körben alkalmazhatók, mint az autóipar, az egészségügy, a logisztika és a hadiipar. Az önjáró robotok képesek önállóan navigálni és döntéseket hozni a környezetükben, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy számos kihívást megoldjanak, és emberi feladatokat vegyenek át.

Legutóbb közzétett videójuk láttán vegyes érzéseink támadtak. Az Atlas névre keresztelt robotjukat látjuk munka közben a cég hangárjában. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően Atlas már képes tárgyak megfogására: ezt demonstrálandó berendeztek neki egy építkezési helyszínt. Atlas deszkákat rak a helyére, hogy fel tudjon mászni az állványzatra, és olyan játszi könnyedséggel dobja fel a szerszámostáskát az ember kollegának, hogy egy igazi építkezésen ettől valaki simán a hónap dolgozója lenne. 

Atlas fizikai ereje sokszorosan haladhatja meg az ember munkásokét, pihennie sosem kell, és valószínűleg a lustálkodásától sem kell tartani - sőt. szabadságra sem kell mennie, és ha súlyos baleset éri, hatákonyabban javítható az élő munkaerőnél. Ezek a technológiák egyelőre nagyon drágák, de minden jel arra mutat, hogy a jövőben egyre jobban elterjedhetnek - és ha ez bekövetkezik, azt minden bizonnyal építőipari munkások milliói fogják bánni. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás