promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták Nefertiti egyiptomi királynő régóta keresett sírját? Hazánkban is ismert régész bukkanhatott a minden képzeletet felülmúló kincsre
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Könnyen meglehet, hogy nemrégiben a régészek Nefertiti királynő régóta keresett sírját fedezték fel.

Évek óta eredménytelenül keresik a piramisok- és más egyéb nevezetes sírhelyek környékén Nefertiti - más átírásban Nofertiti - ókori egyiptomi királynő sírját a régészek, de eddig hiábavaló volt minden igyekezetük. Ám a közelmúltban a neves egyiptológus, Zahi Hawass elképesztő felfedezésre tett szert. Véleménye szerint megtalálta a sírt, s ezzel egy több évtizedes rejtélyt tud majd megoldani.

Az egyiptomi sztárrégész-professzor, Hawass neve ismerősen csenghet, mivel az itthon korábban megrendezett Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállítás fővédnöke volt. Az egyiptológus a Newsweeknek korábban elmondta, hogy rendelkeznek már DNS-mintával a XVIII. dinasztiából származó múmiáktól, Ehnaton fáraótól és II. (vagy III.) Amenhotep fáraótól is. Továbbá két, eddig azonosítatlan múmia DNS-ét is megtalálták, amelyeket KV21a és b címkével láttak el.

Nefertiti királynő múmiáját fedezték fel, aki a feltételezések szerint Tutanhamon fáraó édesanyja volt. 

Hawiss hozzátette, hogy a KV35-ös sírban (amely Tutanhamon édesanyjának a sírhelye) egy tízéves kisfiú múmiáját is megtalálták. Ez vezethet el a Nefertiti-rejtély megoldásához, a királynő személyét ugyanis számos titok övezi. Sem származásáról, sem haláláról nem maradtak pontos adatok az utókorra, temetkezési helye nem ismert, sőt ezidáig a múmiáját sem sikerült azonosítani. 

@discovery.magyarorszag Zahi Hawass egyiptológus úgy véli, hogy a Nyugati-völgy rejti a Királyok Völgyének elveszett sírjait, és köztük van Nefertiti királynő sírja is. #egyiptom #piramisok #nefertiti #királynő #rejtély #sírok #királyokvölgye ♬ eredeti hang – Discovery Channel Magyarország - Discovery Channel Magyarország

Úgy virágzott, akárcsak Egyiptom

Nefertiti időszámításunk előtt, 1370 és 1330 között élt, IV. Amenhotep, későbbi nevén Ehnaton fáraó felesége volt. Ehnaton uralkodása alatt Egyiptom virágzott, ebben pedig feleségének is része volt: Nefertiti olyan fontos szerepet töltött be, hogy már-már társuralkodóként állt férje mellett - írta a fidelito. Nevét azonban Ehnaton uralkodásának 16. évétől nem említik többé, nyomtalanul eltűnt a feljegyzésekből.

A feltételezések szerint lehetséges, hogy betegségben hunyt el hirtelen, de az is előfordulhat, hogy kegyvesztetté vált.

Olyan elmélet is született azonban, hogy ő volt egy személyben Nofernoferuaton és Szemenhkaré, aki abban az időben Ehnaton rejtélyes társuralkodója volt és férfiként ábrázoltatta magát. Hawass egyébként az utóbbi elmélettel ért egyet, sőt, úgy véli, hogy Nefertiti Ehnaton halála után három évig uralkodott Egyiptomban, Szemenhkaré néven.

A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nem mindenki hisz Hawass új felfedezésében. Az Alexandriai Könyvtár múzeumának igazgatója, Hussein Abdel Baseer azt nyilatkozta, hogy szerinte nem találhatták meg Luxor nyugati részén Nefertiti múmiáját és eredeti sírját, mivel akkor a későbbi korokban át kellett volna vinni az uralkodók múmiáit Amarnából Luxorba. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás