promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyiptom 51-es körzete tiltott terület, hatalmas piramis a bizonyíték az építők kilétére
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gigantikus látvány a befejezetlen piramis.

Egyiptom 51-es körzetének is nevezik azt a helyet, ahol a híres befejezetlen piramis is található.

A látvány elképesztő tényleg.

Zawyet El Aryan befejezetlen piramisa viszont félbehagyott monumentalitásában elképesztő látvány, és rengeteg misztikum lengi körül. Sokan például azt mondják, hog ez a piramis nem is temetkezési helynek épült, és a benne található szarkofág sem szarkofág valójában, miközben azt is állítják sokan, hogy nem félbemaradt, hanem direkt rombolták le azt. 1964 óta a helyszín katonai korlátozás alatt áll, a legendák pedig ezért erősebbek még jobban, hiszen sokan mást sejtenek a lépés mögött.

Az első írásos lapok a piramisról még nagyon régről, a 19. század közepéről származnak, majd 1905-ben kezdődtek az első ásatások a helyszínen, Alessandro Barsanti olasz régész vezetésével. A kutatók egy hatalmas föld alatti folyosót találtak, amely egy hatalmas föld alatti kamrához vezet. Később itt találták meg a monumentális szarkofágot is, amely ámulatba ejtette a szakértőket is.

Ez a kamra úgy néz ki, mint egy mesterséges kanyon.

A tudós pedig  éppen ezért már a kezdetek kezdetén megkérdőjelezte, hogy valóban egy temetkezési helyszínnek készült-e a hatalmas építmény, amely végül nem készült el, csonka maradt, de így jól tanulmányozhatók a piramis építésének periódusai. Végül egy rejtélyes ovális szarkofág megtalálása a helyszínen, a befejezetlen piramisban eloszlatta a kételyeket. 

Bár azt is megjegyezték, hogy a szarkofág üres volt, és úgy tűnt, mintha egy tartály vagy kád lenne.

Később folyadékot is találtak ebben a szerkezetben.

A régész később abbahagyta az ásatást az első világháború kitörése miatt, és azóta is csak részlegesen folytatódnak a feltárások a helyszínen, amelyről lenyűgöző fekete-fehér képek maradtak fent. Gaston Maspero, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főigazgatója, amikor a helyszínre ért, lenyűgöző látványról számolt be, mivel az építkezéshez használt anyagok bámulatos állapotban maradtak meg, tehát egy  olyan egyiptomi építkezés látványa tárult elé azonnal, amely befejezetlen maradt, így a helyszínen talált kövek, amelyek a múlt szemtanúi, meséltek az építkezésről is.

A szakértők szerint a piramis az egyik legnagyobb lett volna Egyiptomban, ha tényleg elkészül.

Elképesztő régi képek a befejetlen piramisról:

(Forrás: MRU)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás