promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az áruló hadvezér gazdag családok gyerekeit akarta elcserélni az ellenséggel, de nem úgy sült el az alku, ahogyan tervezte
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez most egy fontos tanító mese lesz mindenki számára.

A Római Köztársaság korai időszakában, a Kr. e. 5. század végén a rómaiak háborút vívtak az etruszkokkal. Ennek során Falerii városa, Róma szomszédja is célponttá vált. A faliszkuszok, a város lakói attól tartottak, hogy a rómaiak kifosztják őket, ezért szövetségre léptek az etruszkokkal.

A faliszkuszok egy Italic népcsoport voltak, akik az ókori Itáliában, a mai Lazio régió északi részén, a Tiberis folyótól északra éltek.  el.

A rómaiak megtámadták Faleriit. A véres csata során az egyik római hadvezér elesett, a másik pedig elmenekült. A következő évben a rómaiak nem támadták meg a várost, de felégették a környező vidéket, hogy éhezővé tegyék a lakosságot. Ez egy bevett római szokás volt, hogy legyőzzék az ellenséget.

A túlélő hadvezér Marcus Furius Camillus lett a római sereg vezetője. Stratégiája az volt, hogy kiéheztesse a várost, ezért tábort vert a falaktól nem messze. A faliszkuszok bőséges élelemmel rendelkeztek, így az ostrom elhúzódott és ezzel keresztbe tettek a rómaiak számításainak.

Ekkoriban a faliszkuszok egy tanítója árulásra vetemedett. A város falain kívülre vitte a diákjait, akik prominens családok sarjai voltak, és azt tervezte, hogy átadja őket a rómaiaknak jutalomért cserébe.

Camillus azonban nem volt hajlandó túszul ejteni a gyerekeket. Ehelyett megkorbácsolta a tanítót és a diákok kezébe adott egy-egy botot, hogy ők maguk verjék meg áruló nevelőjüket.

Ez a nemes gesztus mély benyomást tett a faliszkuszokra. Látva a rómaiak igazságosságát és nagylelkűségét, elhatározták, hogy megadják magukat. A rómaiak befogadták őket, és Falerii a Római Köztársaság része lett.

A történet tanulsága, hogy a nemes gesztusok és az igazságosság még a háború borzalmai közepette is képesek győzelemre vinni a jót. Camillus nagylelkűsége megmentette Falerii városát a pusztulástól, és példát mutatott a rómaiak számára a könyörületesség és az emberség fontosságáról.

Forrás: Greekreporter

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás