promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt a világ legrövidebb háborúja, ami egy egész óráig sem tartott, azonban hatalmas változást hozott a történelemben
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez volt a világ legrövidebb háborúja.

Az 1896-os angol-zanzibári háború, amely mindössze 38-45 percig tartott, máig a legrövidebb feljegyzett háborúként szerepel a történelemkönyvekben. A történelem azonban ritkán adatik meg, hogy egy rövid időszakban ennyi mérhetetlenül fontos esemény zajlik le, amelyek hosszú évekig és évtizedekig fennmaradó hatással lehetnek egy országra vagy régióra. Az 1890-es Heligoland-Zanzibár szerződés hivatalosan is az Egyesült Királyság fennhatósága alá helyezte Zanzibárt, ami hatalmas vihart kavart a szigeten.

A feszültség csak tovább nőtt, amikor Khalifah szultán úgy döntött, hogy földjogokat ad Nagy-Britanniának a mai Kenya területén, Tanganyikát pedig Németországnak adja. Ez természetesen nem nyerte el a helyiek tetszését. A helyzet tetőpontjához érve, a trónt megszerző Khalid bin Barghash tette még súlyosabbá a helyzetet azzal, hogy megsértette az 1890-es megállapodást, és a brit jóváhagyás nélkül lépett hatalomra.

Az angolok nem hagyhatta ezt szó nélkül, és ultimátumot küldött Khalidnak, amelyben lemondását követelte. Amikor az ultimátum 1896. augusztus 27-én lejárt egy perc sem telt el, és már robbantások rázták meg Zanzibárt, amelyek felgyújtották a palotákat és a hadihajót is, és megszüntették a védekező tüzérséget. A küzdelem befejezésezté F a zanzibári királyi jacht, a HHS Glasgow elsüllyedt az akcióban.

Az 500 zanzibári áldozattal járó háborúban mindössze egy brit tengerész sérült meg, ami jól mutatja a lehetőségek különbségét. Khalid szultán menedéket kért a német konzulátuson, majd Német-Kelet-Afrikába menekült. A britek által favorizált Hamoud bin Mohammed szultán lett az új uralkodó.

Az angol-zanzibári háború, bár rövid ideig tartott, és csak kis számú halálesetet okozott, még mindig hatalmas hatást gyakorolt Zanzibár politikájára és a régió gazdaságára. Ez ismételten bizonyítja, hogy a legkisebb konfliktusok is maradandó jelet hagyhatnak a világon.

Forrás: myjournalcourier

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás