promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kongatják a vészharangokat, súlyos káoszt okozhat a napfogyatkozás az energiahálózatban
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jelentősen visszaeshet a termelés, elő kell venni a vészhelyzeti forgatókönyveket.

A következő két évtized egyik legjelentősebb csillagászati eseményét lehet megfigyelni ma az Egyesült Államokban, milliók kelnek útra, hogy szemtanúi lehessenek a teljes napfogyatkozásnak, ami már önmagában komoly feladatok elé állítja a hatóságokat.

Több államban szükségállapotot hirdetnek és a Nemzeti Gárdát is kivezénylik, sokan pedig attól tartanak, hogy a mobilhálózatok sem fogják bírni az óriási terhelést. A szakértők most egy újabb veszélyre figyelmeztettek, ami az USA energiahálózatát érinti.

Vahe Peroomian, a Dél-kaliforniai Egyetem fizika és csillagászat professzora már márciusban felhívta rá a figyelmet, hogy a napenergia-termelés hirtelen visszaesése komoly problémákat okozhat.

Az űrkutató megjegyezte, hogy a legutóbbi, 2017-es teljes napfogyatkozás alatt a napenergia-termelés Észak-Amerika-szerte bezuhant, és csaknem 25%-kal az átlagos alá esett. Mint kiemelte, azóta jelentősen megnőtt a termelési kapacitás, így most sokkal nagyobb az esély arra, hogy az elektromos hálózatban kimaradások legyenek.

Emlékeztetett arra is, hogy 2017-ben jelentős, 5,5 fokos visszaesést tapasztaltak azokon a területeken, ahol teljes volt a napfogyatkozás, ami a szélenergia-termelést is megakasztotta. A főbb áramszolgáltatók ugyanakkor vészhelyzeti megoldásokat is bevetnek azért, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a visszaesés.

Az egyik nagy szolgáltató, az Avangrid szóvivője kijelentette, hogy az április 8-i napfogyatkozás várhatóan a napenergia-termelés rövid ideig tartó csökkenéséhez vezet, ami Texas államban különösen hangsúlyos lehet.

Több szakértő azonban igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy az esemény várhatóan nem okoz észrevehető fennakadásokat, már csak azért sem, mert az áramfelhasználás jelenleg meg sem közelíti a nyáron tapasztalható számokat.

A teljes napfogyatkozást, ami magyar idő szerint 18:38-kor veszi kezdetét, élőben lehet majd követni a NASA YouTube-oldalán:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás