promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hoppá: korlátlan, tiszta és ingyenes energiaforrást találtak a kínaiak, már kísérleteznek is vele
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A technológia hamarabb működőképes lehet, mint azt gondolnánk.

Az orosz-ukrán háború nemcsak szenvedést hozott északkeleti szomszédunknak, hanem rég látott élelmiszer- és energiaválságot okozott szinte az egész világon. Minden bizonnyal felgyorsulnak azok a folyamatok, amelyet a fosszilis tüzelőanyagok kiváltását célozzák.

Kínai tudósok az űrben végeztek kísérletet a napenergia begyűjtésével és hasznosításával, ez pedig jó módszer lehet arra, hogy idővel az egész Földet korlátlan, tiszta energiával lássuk el. A kínaiak még csak egy aprócska lépést tettek meg, de a technológia működőképesnek tűnik.

Részleteket ugyan nem árultak el, annyi azonban kiderült, hogy egy 75 méteres acélszerkezet szolgált a teszt alapjául. Ezzel gyűjtötték be közvetlenül a Napból érkező energiát, amit aztán elektromos árammá alakítottak át.

Az ötlet már tavaly nyilvánosságra kerül, de most kis léptékben meg is valósították. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2050-re érik el a gigawattban mérhető termelési mennyiséget, de ehhez akár 10 ezer tonnányi terhet is el fel kellene előbb juttatni az űrbe.

Egy Földön kívüli naperőmű független az időjárástól, nem kell számolni a rossz idővel, sőt az éjszakákkal sem, így szinte folyamatosan képes megújuló energiát termelni. Ezt egyelőre a kínaiaknak 55 méteres távolságba sikerült eljuttatniuk mikrohullámok segítségével, de amíg a hatalmas erőmű termelni kezd, addig minden bizonnyal megoldják a hatékony szállítás problémáját is.

A technológia alkalmazásán több ország is gondolkodik, mégis ez volt a legelső értékelhető eredményeket hozó kísérlet. Azt ugyanakkor a kínaiak is elismerik, hogy a széles körű használatig még több generációt kell várni, de legalább már megcsillant némi fény az alagút végén ezen a téren is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás