promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin kómába esett – állítják orosz titkosszolgálati forrásokra hivatkozva az ukránok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hosszú időbe telhet, mire kiderül az orosz elnök egészségével kapcsolatos igazság.

Lassan negyedik hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, de csak az utóbbi egy-két hétben tűnik úgy, hogy a támadók fölénybe kerültek, és kezdik megvalósítani eredeti céljaikat. Ukrán források szerint az ellenség eddig 330 ezer katonát mozgósított, amelyek közül mintegy 150 ezer harcol az ő területükön.

Ilyen körülmények közepette természetesen minden hír felértékelődik, ami Putyin elnök feltételezett egészségi állapotáról szól. Ha az orosz elnök hosszabb időre kidőlne, az alighanem új helyzetet teremtene a háború menetében, és a küzdő felek talán még valamiféle kompromisszumos megoldásra is hajlanának a nyers erő használata helyett.

A dezinformációkkal eddig sem túl kritikusan bánó amerikai Newsweek lap szerint Putyin állapota olyannyira rosszabbodott az utóbbi napokban, hogy már cselekvésképtelen, kómában van. Ennek ellentmond, hogy a hivatalos közlemények szerint június 15-én hosszabb telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-pinggel, a kínai elnök 69. születésnapja alkalmából.

Próbálta menteni a mundér becsületét Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője is, aki szerint semmi alapja nincs a Putyin elnök betegségeiről szóló pletykáknak – bár ez legalább olyan hihetetlen, mint az, hogy az orosz vezető cselekvésképtelen, vagy akár már meg is halt.

A kómáról szóló pletyka ugyanakkor éppen Kadirovtól származik, aki a közösségi médiában háborodott fel azon, hogy több helyen is ezt híresztelik Putyinról, ami miatt a Kreml máris gőzerővel keresi az utódját.

„Nevetséges képtelenség… Nagyon is vidám hangja volt, határozott, parancsoló hangja, készen áll a különleges műveletek befejezésére, a lehető legkevesebb kárt okozva az ukrán népnek és államnak”

– jelentette ki a csecsen vezető, bár ennél egy orosz sajtóközlemény sem fogalmazhatott volna szebben. Kadirov emellett a pletykálkodóknak azt tanácsolta, hogy „jobb, ha befogják a pofájukat”.

A pletyka feltehetőleg az ukrán Obozrevatel nevű weboldalról származik, ott idéztek orosz titkosszolgálati forrásokat arról, hogy az orosz elnök a rákbetegsége miatt végrehajtott műtétje során esett kómába. Ezt ugyanakkor már szintén ugyanabban a cikkben megcáfolta Viktor Andrusiv ukrán politikai aktivista, aki szerint ilyen álhírek mindig Putyin egy-egy nagyobb beszéde előtt kerülnek a nyilvánosság elé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás