promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliók indulnak útnak, teljesen megőrül Amerika a napfogyatkozástól, egyes államokban szükségállapotot kell bevezetni
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Húsz évet kell várni a következő teljes napfogyatkozásra, senki nem akar lemaradni a mostaniról.

Az utolsó teljes napfogyatkozás 2017. augusztus 21-én volt az Egyesült Államokban, a következő pedig csak 2044. augusztus 23-án lesz látható, így érthető módon hatalmas az érdeklődés, és nagyon sokan útra kelnek, hogy lássák a ritka égi eseményt.

A NASA által jelzett sávban várhatóan amerikaiak milliói figyelik majd a pillanatot, amikor magyar idő szerint 18:38-tól a Hold látszólag eltakarja központi csillagunkat. A hatóságok ugyanakkor nem az eget kémlelik majd, hanem az emberek biztonságát.

Közel tucatnyi államban vezetnek be különböző óvintézkedéseket, egyes helyeken kivezénylik a Nemzeti Gárda egységeit, megerősítik a rendőri jelenlétet, sőt szükségállapotot hirdetnek. Néhány államban kitiltják a teherautókat az autópályákról, hogy ne akadályozzák a forgalmat, másokban pedig iskolaszünetet tartanak.

Sokan attól tartanak, hogy a mobilhálózat nem fogja bírni a terhelést azokon a területeken, ahol sokan gyűlnek össze, a szolgáltatók azonban igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy készültek az eseményre, a hálózati kapacitás pedig elegendő lesz.

Az egyik távközlési óriás, a 144 millió előfizetővel bíró Verzion szerint ezek a pletykák teljesen alaptalanok:

"Nem számítunk arra, hogy a 2024-es napfogyatkozás bármilyen hatással lenne a hálózatunk működésére"

– nyilatkozta Chris Serico, a vállalat szóvivője.

Kathy Hochel kormányzó New York állam weboldalán közzétett vészhelyzeti bejegyzésében ugyanakkor mégis arra kérte az embereket, hogy készüljenek fel a mobilhálózatok túlterheltségére a nagy forgalom miatt. Hochel azt is kiemelte, hogy számítani kell a vészhelyzeti hívások számának emelkedésére is, így a válaszidő jelentősen megnövekedhet.

Természetesen a NASA is figyelmeztetett, méghozzá arra, hogy szabad szemmel senki ne nézze a napfogyatkozást, az ugyanis súlyos retinakárosodást okozhat. Speciális szemüvegen, teleszkópok esetében pedig csakis megfelelő napszűrő használatával érdemes követni az eseményt.

Forrás: Cybernews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás