promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A norvég határnál le akartak fúrni a Föld közepéig, váratlan akadályba ütközött a tudós csapat
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akár mi is meglátogathatjuk a ma már elhagyatott helyszínt.

A sarkkör mélyén fekvő Koala-félszigeten tavak, erdők és hó van, de a természeti szépség közepette egy elhagyatott szovjet tudományos kutatóállomás is található. Ennek az épületnek a közepén egy nehéz, rozsdás fémkupak van, amely a betonpadlón van, rozsdás fémcsavarokkal rögzítve, és egyesek a pokol bejáratának nevezik - írja a BBC. Ez a Föld legmélyebb mesterségesen ásott lyuka a Koala Superdeep Borehole SG-3, amelyet 1989-ben fúrtak 12,262 kilométerre.

Az oroszországi Pecsengszkij körzetben, a norvég határ közelében található. Állítólag a fúrás a Szovjetunió projektje volt, amelynek célja a lehető legmélyebbre fúrni a földkéregbe. A legmélyebb pontig tudtak ásni, de ennél mélyebbre nem tudtak menni, mert a felszerelésük olvadni kezdett. Ez idő alatt számtalan nagy felfedezést tettek, mert a geológusok megértették, hogy mit tartalmaz a földkéreg 12,262 km mélységben. Egyesek számára azonban félelmetes volt, mivel azt gondolták, hogy a pokolba jutottak.

A helyiek azt mondják, hogy a pokolban kínzott lelkek sikolyait hallják. A bulvárlapok azt is állították, hogy a fúrás helyszínén dolgozó tudósok furcsa hangokat hallottak a fúrólyukból, ami arra késztette őket, hogy egy mikrofont engedjenek le. A 17 másodperces feljegyzés, amelyet rögzítettek, borzalmas hangokat vett fel, amelyeket a "pokolból" származó hangokként jellemeztek.

A jajveszékelő hangok sokakat megijesztettek, és valami természetfelettihez hasonlították, ami a Föld legmélyebb pontjára ásva történt - írja a Mirror. Több YouTube-videó is megszólalt erről az elméletről, azt állítva, hogy a rögzített hangok olyanok, mintha emberek sikoltoznának a fájdalomtól és kíntól.

Egy mítoszromboló weboldal azonban elemezte a hangot, és megállapította, hogy a hangot loopolták és szerkesztették. A fúrás helyszínén nem voltak felvevőkészülékek, és egyetlen mikrofon sem bírta volna ki a 180°C-os hőséget.

Ráadásul egy YouTube-klip a "Csendet kérek - A négyes tábla" című rádióadásból és az 1972-es "Báró vér" című horrorfilmből származó hangot használta fel, hogy összehasonlítsa a fúrólyukból származó hanggal. Ez így szólt: "A fájlt többször loopolták és egymásra rétegezték, hogy a Vér Báró 20-30 hangja úgy hangozzon, mintha több száz lenne ... tehát a következtetés itt az, hogy bár a pokol lehet, hogy létezik, ez a történet nem igaz".

A tudósok azonban találtak valami érdekeset a Föld geológiájával kapcsolatban. A felszínre került mélységi kőzetek vízzel és értékes ásványokkal, például arannyal és rézzel voltak telítve, és a lyukban 14 fosszilis mikroorganizmus-fajt találtak.

A BBC szerint a fúrás 20 évig tartott, de így is csak a földkéregnek körülbelül egyharmadát tudták átfúrni a földköpenyig. A fúrást 1992-ben állították le, amikor a hőmérséklet elérte a 180°C-ot. Ráadásul a Szovjetunió összeomlása után nem volt pénz ilyen projektek finanszírozására, és három évvel ezután az egész létesítményt leállították. Most a kietlen helyszín a turisták célpontja.

forrás: Scoop

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás