promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szovjetek kegyetlen dolgot tettek az utolsó űrhajósukkal, miután felbomlott a Szovjetunió
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem úgy alakult a misszió, ahogy azt a szovjet űrhajós elképzelte.

Az amerikaiak és a szovjetek hosszú ideig versenyeztek egymással, és nemcsak a Földön, hanem a világűrben is. Hol az egyik, hol a másik fél állt nyerésre különböző történelmi jelentőségű sikerekkel, de végül az Egyesült Államok szinte mindent eldöntött, mikor Neil Armstrong megtette az első lépéseit a Holdon 1969-ben – bár nem mindenki gondolja úgy, hogy valóban megtörtént a holdra szállás:

A későbbiekben is folytatódott az űrháború, csak már nem olyan intenzitással. A szovjetek egyik büszkesége volt Szergej Krikaljov, a híres űrhajós, aki 1991. május 18-án már sokadjára ment dolgozni a Mir űrállomásra, de akkor még csak nem is sejtette, hogy milyen élménnyel kell szembenézni ott fent, a kietlen világűrben – erre egyetlen kiképzése sem tudta volna felkészíteni.

Szergej Krikaljov éppen a Mir űrállomáson ügyködött, mikor elkezdett szivárogni pár, számára egészen aggasztó információ az erősnek és biztosnak hitt/mutatott Szovjetunióról. A hírek szerint komoly gondok akadtak a birodalom háza táján, ezért elképzelhető, hogy jóval tovább kell majd fent lennie a világűrben, mint gondolta – és csak ezek után jött az igazi fekete leves.

Ami mindössze egy pár hónapos missziónak indult, az egy közel 1 éves küldetés lett Szergej Krikaljov számára, aki a Mir űrállomáson tudta meg, hogy 1991. december 25-én felbomlott a Szovjetunió – vagyis a hazája nincs többé, ráadásul innentől kezdve nincs, aki hazahozza őt, így ideiglenesen fent hagyták a világűrben.

Azzal indokolták a mondhatni kegyetlen döntést, hogy a felbomló Szovjetuniónak most másra kell a pénz, nem arra, hogy őt visszajuttassák a Földre. Szergej Krikaljov megértette a dolgot, nem volt túlzottan elkeseredve, hiszen összességében jól érezte magát a Mir űrállomáson még akkor is, amikor szinte egyedül maradt – persze mindig ott volt neki a remény, hogy hamarosan megoldódnak a Szovjetunió anyagi gondjai, és végre visszatérhet a bolygónkra.

Szergej Krikaljovnak egészen 1992. március 25-ig kellett várnia a hazatérésre, viszont onnantól kezdve igazi nemzeti hősnek számított, és „az utolsó szovjet állampolgár”-ként kezdtek el hivatkozni rá a történtek miatt – 2009-ben fejezte be az űrhajós pályafutását, jelenleg 64 éves és a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ vezetője.

Az biztos, hogy jobban járt, mint az első ember a világűrben, a szintén szovjet Gagarin, aki elég rejtélyes körülmények között halt meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás