promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gagarin rejtélyes halála a szovjetek legféltettebb titka? 55 éve nem hagyja nyugodni az embereket a gyanús eset
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gagarin volt az első ember a világűrben, de 34 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió kőkemény harcot vívott a '60-as években a világűr meghódításáért, de végül a szovjetek voltak az elsők, akik mondhatni megérinthették a csillagok otthonát. Jurij Gagarin 62 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én a Vostok-1 misszió keretein belül vált az első emberré a világűrben, ezzel pedig sikerült történelmet írnia – örökre megmarad a neve az utókornak.

Jurij Gagarin mondhatni szerény körülmények között nőtt fel, szülei a munkásosztályhoz tartoztak, így egyesek szerint javarészt ennek köszönhette azt, hogy őt választották ki a szovjetek, mivel a vezetés azt akarta ezzel közvetíteni, hogy egy „kisember” is elérhet nagy dolgokat a Szovjetunióban. Az asztronauta küldetése mindössze 108 percig tartott, a végén ejtőernyővel kellett leereszkednie a Földre, miután katapultált az űrhajójából.

Egészen hihetetlen, de Gagarin csupán 27 éves volt, mikor ő lett az első ember a világűrben. Mikor hazatért, ünnepelt nemzeti hős lett, a Szovjetunió büszkesége, akinek az arcát szinte mindenhol ismerték a világon – de sajnos mindössze pár évvel később, 1968. március 27-én egy rejtélyes repülőgép balesetben elhunyt 34 esztendős korában, ez pedig rengeteg összeesküvés-elméletet szült.

Állítólag repülés közben egy idegen tárgyat próbált kikerülni a levegőben Gagarin, aki ennek hatására elveszítette az irányítást, és a földnek csapódott a gépe az erdőben, aminek következtében másodmagával meghalt. Sokan kételkednek ebben, mivel vannak, akik úgy gondolják, hogy megölték a Jurij Gagarint, aki komoly politikai jövő előtt állt. Egyes híresztelések szerint szabotálták az útját, és egy másik vadászgép is közrejátszhatott abban, hogy lezuhant. Valószínűleg sosem fog kiderülni az igazság, hiszen a szovjetek híresek arról, hogy jól tudnak titkot tartani.

Itt lehet megtekinteni egy régi felvételt Gagarin missziójáról a világűrbe:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás