promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem hiszed el: bambuszból építettek felhőkarcolót a norvégok
Borítókép:  mediabank.moelven.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő, de a fából készült épületek akár a 350 méteres magasságot is elérhetik.​

A norvég építészet kedveli a fát, de a bambusz alkalmazása nem kifejezetten a skandináv térségre jellemző. Lehet, hogy gyorsan megváltozik a helyzet, a Kelet-Ázsiában honos örökzöld növények kedvező tulajdonságai miatt.

A tápanyagban gazdag talajt és sok vizet kedvelő bambusz üreges felépítésű, ezáltal kis tömegű, viszont rendkívül rugalmas és hajlékony.

Ráadásul elképesztően gyorsan nő, naponta akár 25 centimétert (néhány faja akár egy métert is), vagyis a kivágott példányok helyére hamar nőhetnek új növények.

Norvégiában 2019-ben a világ legnagyobb faépületét készítették el bambuszból, egy valóságos mini-felhőkarcolót. A Mjostarnet nevű épület 85,4 méter magas, ez 18 emeletet jelent. Jó, nem egy Burdzs Kalifa, de fából hihetetlenül nehéz egy ekkora tornyot építeni úgy, hogy szilárd és stabil maradjon.

Az újfajta megoldás környezetkímélő is, ha ugyanis fát használunk a teherhordó szerkezeteknél, azzal 85 százalékkal csökkenthető az építőanyag-gyártásnál a károsanyag-kibocsátás.

Fotók: mediabank.moelven.com

A Mjostarnet építői szerint egy szélesebb, kiterjedtebb alappal rendelkező faépület magassága akár a 100–150 métert is elérheti.

A norvég építmény előtt a tervezők nem igazán merészkedtek 50 méter fölé, bár van még egy hasonló gigász a földön, mégpedig a 84 méteres HoHo Tower Bécsben.

Itt a belső tér összesen 15 ezer négyzetméter kiterjedésű, és a hely elsősorban hotelként és apartman-komplexumként funkcionál. Vannak benne irodák, valamint étterem, uszoda és más közösségi terek is.

Ami a távolabbi terveket illeti, a japán Sumitomo Forestry faipari cég 2041-re akarja megvalósítani a W350 Projectet, amelynek célja egy 350 méteres, 70 emeletes faépület felhúzása lesz.

A norvég Mjostarnet (amelynek neve annyit jelent, hogy torony a Mjosa tónál) a főváros Oslótól 140 kilométerre északra lévő Brumunddal településen található. Az építményhez 14 ezer darab (vagyis 3500 köbméter) fát használtak fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás