promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mesebeli lény tűnt fel a ősmagyar erdőkben, Trianon csodája a különleges állat amelyhez foghatót eddig nem láttak
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pár percre látták csak az állatot, meghűltek a szokatlan látványtól.

A vadon mindig tartogat meglepetéseket, a magyar erdők pedig mindig is híresek voltak különös természeti csodáikról. Különösen igaz ez, ha figyelő tekinteteinket a ma már trianoni határokon túlra szakadt Erdély különleges képződményeire (pl.: a Tordai-hasadék, a torockói Székelykő, szovátai Medve-tó, vagy a hargitai Gyilkos-tó) és  gazdag élővilágára gondolunk. 

Most azonban egy olyan állat tűnt fel egy Brassótól délnyugatra elterülő vadregényes területen, amire senki sem számított, igazi ritkaságszámba megy a fehér őz látványa

A különleges színű szőrzettel megáldott állatot egy hétköznapi, barna szőrzetű társával együtt kapták lencsevégre a Brassó megyei hegyi csendőrök, miközben az állatok kölcsönösen csodálkoztak rá a hegyi ösvényen elhaladó emberekre, akiknek elámult a szájuk a látványtól  - számolt be róla a Maszol.ro portál.

A Törcsvár környéki erdőkben sétáló ritka fehér őzről készült képeket Facebook oldalukon is megosztották: 

„A természet... mindig meglepő és lenyűgöző."

- kezdik a nem mindennapi látványról szóló beszámolójukat a a brassói rendőrőrs munkatársai.

"A fehér szőrzet nagyon ritka, valószínűleg albinizmusnak tulajdonítható, ami egy genetikai rendellenesség. Az albinizmus abban nyilvánul meg, hogy nagyon kevés, vagy egyáltalán nem termelődik melanin, a pigment, amely a bőrt, a szemet és a hajat színezi"

A nem épen hétköznapi esetet megragadva hegyi csendőrök külön felhívták rá a turisták figyelmét, hogy óvják a természetet és a környezetet, hogy ilyen ritka látványban gyönyörködhessenek.

A pigmenthiány előfordulhat bármilyen vadállatnál, és különböző formában jelentkezhet. Az egész testre kiterjedő albinizmus esetén például a szemek pirosak lehetnek, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszínűvé válik, míg a flavizmusban egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya barna lehet.

A természetben az ilyen eltérések általában hátrányt jelentenek az állat számára.

A fényérzékenység mellett a hiányzó védőszín miatt az állatok nehezebben tudnak elrejtőzni, így nagyobb veszélynek vannak kitéve a ragadozók számára. Egy elterjedt hiedelem szerint azok, akik fehér vadat ejtenek el, hamarosan szembe kell nézzenek valamilyen súlyos problémával vagy szerencsétlenséggel.

Forrás: RTL

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás