promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodaszarvas tűnt fel a magyar nemzeti ünnepen, a fehér állat mindig valamilyen nagy változás hírnöke
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A megszokottól eltérő színű dámszarvasok nem is olyan ritkák.

A hun-magyar mondakörben felbukkanó csodaszarvas állítólag egy Isten által küldött mitikus vezérállat volt. A legenda szerint azért jött az égből, hogy új hazába vezessen bennünket, így ezt a történetet minden bizonnyal a honfoglaló magyarok hozták magukról keletről.

A csodaszarvas az újjászületés és megújulás jelképe, annál többet viszont, hogy nőstény (ünő) volt, nem tudunk róla. Ennyi erővel akár különleges színe is lehetett, például a megszokott barnával szemben fehér – márpedig egy (vagy több) ilyen állat ma is rendszeresen felbukkan Magyarországon.

2021-ben éppen a nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án észlelt egy fehér szarvast Keller Dávid természetfotós, aki természetesen meg is örökítette a „nagy fogást”. Az efféle jószágok ritkaságszámba mennek, így nagy szerencse látni egyet. A szakértők külön kiemelik, hogy a fehér szarvas nem albínó, vagyis nem pigmenthiány miatt világos a szőre, amit az is bizonyít, hogy nem piros a szeme, mint az az albinizmus esetén általános.

„A dámszarvas esetében előfordul a fekete és a fehér színváltozat is. A fekete szín az állomány nyolc százalékában fordul elő, a fehér pedig egy százalékra tehető”

– mutatott rá a sonline.hu oldalnak Sugár László, a Kaposvári Egyetem professzor emeritusa, vadbiológus arra, hogy a barnától eltérő színváltozatok nem is olyan ritkák. A babona pedig részben – okosan – védelmet nyújt ezeknek a különleges állatoknak, a vadászhiedelem ugyanis azt tartja, hogy aki fehér szarvast ejt el, az egy éven belül meghal.

A „csodaszarvas” feltehetőleg nem egyetlen példányban létezik idehaza sem, hiszen idén nyáron Nógrádban is láttak egy fehér dámszarvast. A 444.hu olvasója le is videózta, így mozgóképünk is van az „égi” állatról. Januárban is észleltek ilyet, de nem feltétlenül ugyanarról a példányról van szó.

Szakértői becslés szerint a magyarországi dámszarvas-állomány 0,5–1 százaléka lehet fehér szőrű. A ritka színváltozat természetesen hímeknél és nőstényeknél egyaránt előfordulhat, a videóra vett nógrádi állat például egyértelműen bika.

Ilyen volt a régi regösénekek szereplője is, amit csodafiúszarvasnak neveztek. A mondák szerint a fehér állatok kis kerek pázsiton legelésznek, vagy fekete felhőben tűnnek fel, de mindenképpen vezető állatok, és nagy változások hírnökei.

„Szent Gellértnek szarvas mutatja meg a bakonybéli monostor helyét, a váci egyház alapításmondájában szarvas mutatja meg Szent Lászlónak, hogy hová építse a székesegyházat, a lengyel krónikások szerint szarvas mutatja meg a magyar Szent Imrének, hová építsenek a lengyelek kolostort”

– olvasható a Magyar Néprajzi Lexikonban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás