promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották a különleges sírt, de amit benne találtak, az minden képzeletet felülmúlt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meseszép szigeten történt az eset, a régészek nagyon elcsodálkoztak.

Panamai régészek feltárták egy pre-hispán törzsfőnök látványos sírját, akit igen pompázatos módon helyeztek örök nyugalomra: temetkezési ajándékai között többek között pazar aranytárgyak és bálnafogakból készült fülbevalók is találhatók. A sírba temetett felnőtt férfi, akit i. sz. 750 körülre datálnak, valószínűleg az ősi Gran Coclé kultúra magas rangú tagja lehetett, amely a prekolumbián időkben híres volt aranyművességéről.

A temetkezést az El Caño régészeti park néven ismert nekropoliszban fedezték fel, ahol korábban más sírokat, valamint kőmonolitokat és fa szertartási szerkezeteket találtak. A panamai kulturális minisztérium szerint a lelőhelyet nagyjából i. sz. 700 és 1000 között használták, és már számos "többszörös temetkezést" hozott létre, amelyek mindegyike nyolc és 32 közötti holttestet tartalmaz, amelyek elit és alacsonyabb rangú személyekhez tartoztak, akiket azért áldoztak fel, hogy elöljáróikat a túlvilágra kísérjék.

Egyelőre nem világos, hogy hány embert temettek az újonnan felfedezett sírba, bár a régészek megerősítették, hogy a cocléi urat arccal lefelé, egy nő testén temették el, ahogy az ebben a társadalomban szokás volt. A maradványok mellett a kutatók nagyszámú kerámialeletre, valamint hatalmas pénz- és történelmi értékkel bíró aranydarabokra bukkantak.

E temetkezési tárgyak között volt öt arany ládalemez, két aranygyöngyös öv, két ember alakú fülbevaló (egy férfi és egy női), egy másik "dupla krokodil" formájú fülbevaló, valamint egy sor kör alakú aranylemez. A sírban további öt, aranyfedelű ámbráscetfogakkal díszített fülbevalót, valamint kutyafogakkal kidolgozott karkötőket és ruhadarabokat is találtak.

A törzsfőnökkel együtt eltemetett egyéb tárgyak közé tartozik egy sor csontfurulya, két csörgő és egy gyöngyös nyaklánc. A régészek jelenleg is folytatják a sír feltárását, hogy többet tudjanak meg a sír ősi lakóiról és díszes tárgyaikról.

A Gran Coclé-kultúra, amelyről úgy gondolják, hogy nagyjából i. e. 200-tól i. sz. 1550-ig létezett a mai Panama területén, ügyesen készített aranytárgyairól ismert. Az ország számos ősi temetkezési helyén találtak látványos példákat e szakszerűen megmunkált tárgyakból.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás