promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő titkokat rejt a Vatikán levéltára: kalózokkal hadakozó korrupt püspökre és rengeteg lopott aranyra derült most fény
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő titok derült ki a Vatikán titkos életéről.

A Vatikán archívumából előkerült titkos dokumentumok, melyek a kalóztámadások és a korrupció sötét történetét fedi fel, egyszerűen lenyűgözőek. Az ősi levéltárak mélyéről feltárt írások egy hihetetlen eseményre világítanak rá, mely a 14. században történt. Egy francia püspök élete során megszerzett kincseivel kalózok célkeresztjébe került, miközben útban volt a franciaországi Avignonba, ahol a pápa átmenetileg tartózkodott.

A történet szerint a püspökhöz tartozó kalózhajó zátonyra futott, így a kalózokat könnyedén elfogták, és a püspök kincsének egy részét apápakezébe került. De nem csak az egyházi méltóság bőkezűsége okán történt ez, később ugyanis a királyi családot ajándékozták meg vele, valamint a katonák, udvaroncok és egyéb alkalmazottak fizetését is ebből fedezték.

Thibaud de Castillon, a francia püspök élete folyamán hihetetlen gazdagságot szerzett a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon folytatott "kereskedelmi tevékenységek" során, melyeknek nem minden üzleti tranzakciója volt tisztességes.

Castillon rengeteg spekulatív és kétes ügyletet bonyolított, és bár nem kötelezte a szegénységi fogadalom, a magas kamatokon történő pénzkölcsönzés kényes kérdésnek számított, valamint a tisztességtelen kereskedelmi befektetésekből származó nyereség is szintén halálos bűnnek számított.

A püspökséget hosszú időn át, egy általános helynökön keresztül kormányozta és kihasználta, miközben komoly kereskedelmi kapcsolatot alakított ki montpellier-i kereskedőkkel. De hogy elkerülje a következményeket, de Castillon "ügyeskedett" és arra törekedett, hogy úgy tűnjön, a vagyon és annak hasznai az ügynökeié. A pápai adminisztráció pedig nagyon is boldogan hunyt szemet az ügy felett, mivel a püspök halála után tervezték megfosztani minden vagyonától.

1357-ben azonban a São Vicente nevű hajó, mely tele volt de Castillon élete során felhalmozott kincseivel - arannyal, ezüsttel, gyűrűkkel, faliszőnyegekkel, ékszerekkel, díszes tányérokkal és oltárokkal - útra kelt Portugáliából, hogy eljusson Avignonba.

Itt tartózkodott ugyanis VI. Ince pápa az olaszországi politikai konfliktusok miatt. Azonban a sors közbeszólt, mivel a São Vicente két kalózhajó támadása érte, miközben a spanyolországi Cartagena közelében haladt.

A legénységet gyorsan felakasztották, a kapitánynak és néhány tisztjét pedig börtönbe vetették, hogy kivárják sorsukat. Azonban kapitány és társainak szerencséjükre nagy mennyiségű aranyat sikerült letétbe helyezniük a rezidens püspöknél, ami megmentette őket a hóhértól. Egy egyszerű pénzbírság megfizetésével megmentették az életüket.

Az elrabolt tárgyakat azonnal továbbították VI. Ince pápának, hogy királyi ajándékként használhassa fel, valamint fizethessen katonáinak és személyzetének. Ezek az események évtizedeken keresztül titokban maradtak, de most végre a Vatikán levéltárában megleljük ezeknek a szenzációs történéseknek az ősi lejegyzéseit, melyek egyszerre kínálnak betekintést a középkori világba, és lenyűgözik az olvasót.

Forrás: ancient-origins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás