promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évtizedek óta kihaltnak hitték, most fotóztak több példányt: a leggyönyörűbb madár, amit valaha láttál
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók szinte már mindent reményt feladtak, de sokkal több mindent találtak, mint amire számítottak.

A Texasi Egyetem El Paso-i kutatói hat hetet töltöttek egy elveszett madárfaj keresésével az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaság dzsungelében, és sikerült megörökíteniük a sárgafejű sisakpinty (Prionops alberti) első fényképét. 

"Elképesztő élmény volt találkozni ezekkel a madarakkal. Tudtuk, hogy lehetséges, hogy rájuk bukkanunk, de arra nem voltam felkészülve, hogy milyen látványosak és egyediek lesznek élőben"

- mondta Michael Harvey, PhD, ornitológus, az UTEP biológia tudományok tanszékének adjunktusa egy nyilatkozatban.

A sárgakopaszos sisakölyköt ezt az expedíciót megelőzően közel 20 éve nem látták, ami miatt attól tartottak, hogy a faj kihalt. A csapat több mint 120 kilométert tett meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Itombwe-masszívum mélyén, egy hegyvonulatban. 

Az amerikai ornitológusokból és a Centre de Recherche en Sciences Naturelles kongói kutatóiból álló csapat rábukkant a sisakpókokra, amelyeket "zajos és aktív" csoportokként jellemeztek.

A madarat azért nem látták olyan sokáig, mert az országban zajló háborúk és a politikai instabilitás megnehezítette a terület felkeresését. Az expedíció során a csapat három különböző helyszínen 18 sárga sisakpintyet talált. A fotókról aztán Cameron Rutt, PhD, aki az Amerikai Madárvédelmi Egyesület Search For Lost Birds Projectjét vezeti, megerősítette, hogy valóban ezt a fajt ábrázolják.

"Ez reményt ébreszt arra, hogy a fajnak talán még mindig van egy viszonylag egészséges populációja a régió távoli erdeiben"

- mondta Harvey. Az expedíció herpetológiai csapatának sikerült újra felfedeznie egy kétéltűfajt is, a vöröshasú cincogó békát (Arthroleptis hematogaster), amelyet utoljára az 1950-es években láttak.

A csapat azonban aggódik a nemrég újra felfedezett béka- és madárfajok jövőjéért, mivel a mezőgazdaság és a bányászat növekedése miatt az élőhelyek elvesztése veszélyezteti őket. Az IUCN vörös listája szerint a faj 2080-ra az éghajlatváltozás miatt el fogja veszíteni elterjedési területének több mint 90 százalékát.

"A bányászat és a fakitermelés, valamint az erdők mezőgazdasági célú kiirtása mélyen behatol az Itombwe-hegység erdeibe. Más kutatókkal és természetvédelmi szervezetekkel tárgyalásokat folytatunk a régió erdeinek és a sisakpóknak a védelmére irányuló további erőfeszítéseinkről"

- folytatta Harvey.

Messze nem ez az első faj, amelyet a közelmúltban fedeztek fel újra. Dél-Afrikában 80 év óta először láttak egy arany vakondot úszni a homokdűnék között, míg Európában egy sztepptáncos pókot láttak élve Portugáliában, az 1930-as évek óta először. 

"Most itt a lehetőség, hogy megvédjük ezeket a trópusi erdőket, hogy ne veszítsük el az olyan fajokat, mint a sisakpók, mielőtt megismernénk és tanulmányoznánk őket" 

- zárta nyilatkozatát a kutató. A szóban forgó madarat IDE kattintva megtekintheted.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás