promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dél-Afrika egy rendkívüli magyar szótól hangos, mennydörgő erejű kifjezés lett az ország kedvence
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Dél-Afrika nagy kedvencéhez nagyon sok magyar tudás kellett.

Dél-Afrikában bizony a magyar jelenlét ma is megvan, hiszen a diaszpóra néhány ezer tagja ma is Afrika legdélebbi részén él, és még a térképet felütve is találhatunk olyan településneveket, amelyek bizony nagyon ismerősek lehetnek a számunkra. Dél-Afrikában tehát létezik egy nagyobb diaszpóra, nekik pedig saját történetük van, hiszen a Dél-Afrikai Köztársaság területére a 19. század folyamán jöttek nagyon sokan Magyarországról.

És hogy korábban elsősorban mi vonzotta őket ide?

Az aranyláz.

Két híres magyar települést is gründoltak a magyarok az országban, az egyik Irene, amelyet a Dél-Afrikában szerencsére éhes magyarok közül az egyik leghíresebb, Lajos Hugó Nellmapius alapított. A másik nagyon híres, magyar vonatkozású, amely ma Fokváros egyik városrésze, Tokai, amely a mai Szobolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tokajról kapta a nevét, mivel az itt letelepedők szőlészettel foglalkoztak, és a szőlőtöveket is a híres magyar városból, Tokajból hozták magukkal.

De a dél-afrikai bor- és pezsgőkultúrához is nagyon sok magyar segítség, mondhatnai csúcsteljesítmény jutott. Pongrácz Dezső borásznak például elképesztően kalandos élete volt, később Dél-Afrikában pezsgőházat is elneveztek róla, a nemesi származású magyar kalandos úton jutott Dél-Afrikába, ahol ma szinte mindenki ismeri a nevét, hiszen a Pongrácz pezsgő a Dél-afrikai Köztársaság leghíresebb és legismertebb pezsgőmárkája. Stellenboschban található ma is Pongrácz Dezső és Julius László öröksége, a Pongrácz pezsgőgyártó üzem és az ahhoz tartozó szőlőbirtok is.

Szeretnél még több érdekességet megtudni a dél-afrikai magyarokról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás