promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A CIA kihalt állatokat támasztana fel: pár év múlva mamutok léptei düböröghetnek a tundrán
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A CIA kihalt állatok feltámasztásával foglalkozó cégbe fektetett be.

A CIA az In-Q-Telen, a saját kockázatitőke-befektetési cégén keresztül szállt be a Colossal Biosciences nevezetű cég fejlesztéseibe, akik elsősorban bio- és géntechnológiával foglalkoznak. Sajtóértesülések szerint az előbb említett Colossal leghőbb vágya, hogy a jégkorszaki mamutok léptei ismét a tundrákon dübörögjenek.

Egy kicsit a Jurassic Park szériában érezhetjük magunkat, hiszen az elefántok családjába tartozó óriási emlősök már körülbelül 10 ezer éve kihaltak. Hasonlóan a Spielberg-filmhez, a mamutleletek DNS-eit felhasználva, azokat a velük szoros rokonságba álló ázsiai elefánt DNS-szekvenciáiba be lehet illeszteni, így elméletileg létre lehet hozni egy, a gyapjas mamuthoz hasonló egyedet.

A Colossal egyébként a tasmán tigrist, ismertebb nevén az erszényesfarkast is fel szeretné támasztani.

A cég úgy fogalmazott, hogy újra felpezsdítenék a természet ősi szívverését, és minél több tájat szeretnének ismét vaddá tenni. Ehhez kapcsolódik szorosan az is, hogy rég kihalt fajoknak adnának egy úgynevezett második esélyt.

Nem mindenki ért egyet a kutatással, hiszen egyesek szerint ezek a fajok okkal haltak ki, és átvenni az irányítást az anyatermészet fölött, illetve a tudomány segítségével teremtőt játszani, egy veszélyes és sorskísértő vállalkozás. Jeremy Austin, az Australian Center for Ancient DNA igazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a géntechnológia hasonló törekvéseire a legmegfelelőbb szó a ”tündérmese-tudomány”.

Egy biztos: amint gyapjas mamutok galoppoznak a tundrákon, arról azon nyomban be fogunk számolni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás