promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották az egyiptomi fáraó rejtett sírját, súlyos következménye lett - tudósok egy köre így magyarázza a fáraó átkát
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyes szakértők szerint igaz lehet a feltételezés tudományos szempontból.

Tutanhamon fáraó sírjának megtalálása, majd feltárása a világ egyik legnagyobb szenzációja volt még több mint száz évvel ezelőtt. De a felfedezés, az érintetlen sír megtalálása a megannyi felbecsülhetetlen értékű tárgyi eszközzel és kinccsel még ma is csodaszámba meg. A korabeli képek pedig, amelyek a feltáráson készültek még ma is a legjobban keresett fotók közé tartoznak az interneten. A több ezer éves sírt ugyanis nem rabolták ki, az nem lett prédájává kincsrablóknak, amikor Howard Carterék a sírhelyet megtalálták az egyiptomi piramisok ölelésében, akkor azt úgy látták meg, ahogy több ezer évvel ezelőtt lezárták.

A sír felnyitása elindított azt a titokzatos és romantikus beszédmódot is, amely a mai napig belengi a különböző egyiptomi feltárásokról szóló híradásokat, és a mi érzelmeinket is ezek irányába.

Ám később a fáraó átkáról lehetett hallani, és Tutanhamon kapcsán ma is ez az első történet, amely a legtöbb ember eszébe jut. A mítoszt több mint száz éve adják át egymásnak a nemzedékek. Később pedig a filmekben is rengetegszer előjött a múmia átka.

Ám az igazság az, hogy tényleg voltak olyanok, akik jártak a sírban a fáraó sírjának felnyitásakor, és meghaltak a feltárás után. Ám például Howard Carter, akit sokszor az átok elsőszámú elszenvedőjének mondanak, 1939-ig élt, tehát évtizedekkel a sír felnyitása után halt meg. Ám a fáraó feltételezett átkára a tudomány tud magyarázatot.

Vannak olyan magyarázatok, amelyek arról szólnak, hogy a sírban direkt voltak elrejtve olyan anyagok, amelyeket, ha kiszabadítanak (felnyitják a sírt), akkor biológiai fegyverként viselkednek. Ám a tudományos magyarázat inkább az is lehet, hogy a rosszulléteket, és a sír felnyitása utáni haláleseteket veszélyes penészgomba, az úgynevezett Aspergillus flavus is okozhatta (amely az aspergillózis nevű, tüdőnket támadó fertőzés egyik okozója). A gomba jobb esetben csak légzési nehézségeket okozhat, de rosszabb esetben akár halálos kimenetelű is lehet a fertőzés.

A legyengült immunrendszerű emberekre kifejezetten veszélyes lehet. 1973-ban egy lengyel király sírjának felnyitásakor bizonyítottan hozzájárult ez a penészgomba több szakember halálához is.

2002-ben Mark Nelson professzor végzett ezzel kapcsolatban kutatásokat, és ő is nyitva hagyta a kérdést a tanulmányában, hogy lehetett valamiféle ártalmas dolog Tutanhamon sírjában, amely akár okozhatta is több belépő halálát, de időközönként felröppennek más tudományos magyarázatok is a fáraó átkával kapcsolatban. A szakértők véleménye megoszlik tehát.

Így tárták fel Tutanhamon sírját:

(Forrás: Big Think, National Geographic)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás